JOGURT KROFNE

Krofne koje nemaju greške... i mekane i ukusne i lijepe :)





Sastojci:



  • 500 gr brašna
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • prstohvat soli
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika otopljenog putera
  • 2 dcl jogurta
  • 1 dcl tople vode
  • ribana korica limuna
  • šećer u prahu za posipanje
  • 1 vanilin šećer
  • ulje za prženje

Blago viljuškom ulupati 1 cijelo jaje i žumanjak uz prstohvat soli.

Brašno pomiješati sa suhim kvascem, pa dodati ulupana jaja, šećer, jogurt, toplu vodu, ribanu koricu limuna i na kraju ulje i otopljeni puter. Uz dodatak tople vode zamijesiti srednje mekano tijesto koje se ne lijepi za prste. Nauljenim rukama oblikovati lijepu lopticu tijesta, pokriti i ostaviti na toplom mjestu da se udupla.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti i oklagijom rasklagijati na 1 cm debljine.
Čašom vaditi krugove, pokriti ih suhom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadolaze 15 minuta. Zatim ih okrenuti i pustiti da nadolaze 15 minuta i sa druge strane.

U međuvremenu u šerpu nasuti ulje (u visini 2 cm, pa je moja preporuka koristiti manju šerpu kako ne bi sipali i potrošili previše ulja) i staviti ga na srednje jaku vatru da se zagrijava.
Dršku kuhače uroniti u ulje i ako se oko nje stvaraju mjehurići, spremno je za prženje.

Ne smije vam biti pregrijano ulje jer će vam krofne goriti i neće se fino ispržiti. 


U zagrijano ulje stavljati nadošle krofne ali tako da gornja strana bude okrenuta dole, poklopite ih staklenim poklopcem i pržite par minuta da lijepo narastu i porumene.
Potom otklopite šerpu, okrenite krofne i tako otkrivene pržite i sa druge strane par minuta.

Vaditi ih na kuhinjski ubrus da se ocijedi višak masnoće (a nisu uopšte masne i ne piju puno ulja), pa ih uvaljati u mješavinu šećera u prahu i vanilin šećera ili ih samo pospite šećerom u prahu.

U slast!


Po želji ih punite omiljenim džemom ili nutellom pomoću slastičarskog šprica.


Presjek:


Punjena domaćim džemom od šljiva:





Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi