LIJENA PITA SA BOROVNICAMA
Ima li neko ko ne voli lijene pite? Sa jabukama, višnjama, malinama, pa evo i sa borovnicama - neodoljiva je :)
Sastojci za prhko tijesto:
Sastojci za prhko tijesto:
- 300 gr brašna
- 150 gr putera ili margarina
- 100 gr šećera
- 1 jaje
- 1/2 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- ribana korica 1 limuna
- 1 kašika pavlake
Nadjev:
- 400 gr borovnica
- 6 kašika šećera
- 4 kašike griza
+
- šećer u prahu za posipanje
- 1 vanilin šećer
Da se ne ponavljamo, od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto, oblikovati u loptu, zamotati u streč foliju i ostaviti u frižider na najmanje 30 minuta. Zavisno od vrste brašna, ako vam je tijesto mrvičasto, dodajte kašiku hladne vode ili još jednu kašiku pavlake.
Odstajalo tijesto podijeliti na 2 dijela. Prvi dio razvaljati u veličinu pleha (moj pleh je 30 x 20 cm).
Tijesto posuti borovnicama (koristila sam odleđene borovnice koje sam ocijedila), posuti šećerom i grizom.
Drugi dio tijesta samo kidati rukama i razbacati po borovnicama. Možete i razvaljati pa prekriti borovnice, ali u tom slučaju probodite viljuškom tijesto na nekoliko mjesta ili uradite rešetku od tijesta.
Drugi dio tijesta samo kidati rukama i razbacati po borovnicama. Možete i razvaljati pa prekriti borovnice, ali u tom slučaju probodite viljuškom tijesto na nekoliko mjesta ili uradite rešetku od tijesta.
Lijenu pitu peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 20-tak minuta.
Ispečenu posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilin šećerom i ostaviti da se potpuno ohladi. Zatim sjeći na kocke i poslužiti.
Primjedbe
Objavi komentar