SLATKA TURSKA MINI PECIVA SA CIMETOM, MAKOM I ORASIMA
Ova peciva su jednostavno fantastična. Kombinacija cimeta sa makom i cimeta sa orasima je nešto posebno.
Tokom pečenja se dio šećera karamelizuje pa dobiju predivnu hrskavost i takav okus da im je nemoguće odoljeti.
Neka i vaš dom zamiriše cimetom, makom i orasima... :)
P.S. Ima dosta fotografija, kako bi i bilo jasno i početnicama :D
Tijesto:
Otopiti puter za nadjev pa ga prebaciti u zdjelu, dodati šećer u prahu i cimet i sve dobro izmješati.
Nadošlo tijesto prebaciti na sto, premjesiti ga i podijeliti na dva dijela.
Svaki dio rasklagijati na debljinu 0,5 cm u pravougaoni oblik.
Premazati tijesto smjesom putera, cimeta i šećera u prahu. Jedan dio tijesta posuti makom, a drugi orasima. Rukama blago pritisnuti mak i orahe da se zalijepe za tijesto.
Zarolati u rolat oba pravougaonika.
Oštrim nožem rolat isjeći na trouglove kao na slici.
Svaki trougao drškom kuhače pritisnuti po sredini.
Redati u papirom obložen pleh za pečenje, pokriti krpom i ostaviti da narastu (oko 15-tak minuta) dok se rerna ugrije na 180°.
Žumanjak izmješati sa kašičicom ulja.
Pomoću kista žumanjkom premazati nadošla peciva.
Peći u zagrijanoj rerni dok lijepo porumene. Pekla sam ih oko 15-tak minuta, a vi prilagodite vašoj rerni.
Ispečena peciva pokriti čistom i suhom krpom da se malo prohlade i slobodno navalite :))))
Tokom pečenja se dio šećera karamelizuje pa dobiju predivnu hrskavost i takav okus da im je nemoguće odoljeti.
Neka i vaš dom zamiriše cimetom, makom i orasima... :)
P.S. Ima dosta fotografija, kako bi i bilo jasno i početnicama :D
Tijesto:
- 500 gr brašna
- 300 ml mlijeka
- 1 kašika šećera
- 1 bjelanjak
- 70 gr putera
- 1 kesica suhog kvasca
- malo soli
Nadjev:
- 120 gr putera
- 100 gr šećera u prahu
- 2 kašičice cimeta
- 50 gr maka
- 50 gr sjeckanih ili mljevenih oraha (najbolje pola-pola)
Premaz peciva:
- 1 žumanjak
- 1 kašičica ulja
Otopiti puter i zagrijati mlijeko do mlakog.
Prosijati brašno u zdjelu, pa ga posoliti i izmješati, a potom dodati suhi kvasac i šećer. Otopljeni puter sasvim malo prohladiti pa ga dodati u smjesu sa brašnom. Dodati i bjelanjak. Zamijesiti mlakim mlijekom da se dobije fino glatko tijesto. Pokriti i ostaviti na toplom da naraste.
Otopiti puter za nadjev pa ga prebaciti u zdjelu, dodati šećer u prahu i cimet i sve dobro izmješati.
Nadošlo tijesto prebaciti na sto, premjesiti ga i podijeliti na dva dijela.
Svaki dio rasklagijati na debljinu 0,5 cm u pravougaoni oblik.
Premazati tijesto smjesom putera, cimeta i šećera u prahu. Jedan dio tijesta posuti makom, a drugi orasima. Rukama blago pritisnuti mak i orahe da se zalijepe za tijesto.
Zarolati u rolat oba pravougaonika.
Oštrim nožem rolat isjeći na trouglove kao na slici.
Svaki trougao drškom kuhače pritisnuti po sredini.
Redati u papirom obložen pleh za pečenje, pokriti krpom i ostaviti da narastu (oko 15-tak minuta) dok se rerna ugrije na 180°.
Žumanjak izmješati sa kašičicom ulja.
Pomoću kista žumanjkom premazati nadošla peciva.
Peći u zagrijanoj rerni dok lijepo porumene. Pekla sam ih oko 15-tak minuta, a vi prilagodite vašoj rerni.
Ispečena peciva pokriti čistom i suhom krpom da se malo prohlade i slobodno navalite :))))
Predobro!👍
OdgovoriIzbrišiPredobro!👍
OdgovoriIzbrišiHvala. 💓
Izbriši