PRUTIĆI SA SIROM I BIJELIM LUKOM
U ovo doba godine, kada su viroze nezaobilazne, nije zgoreg unijeti malo bijelog luka u organizam :D
A možda ja ovo samo tražim razlog da preporučim konzumiranje bijelog luka, makar na ovaj način?! ;)
Šalu na stranu, tijesto je savršeno za pizzu, a i ovi prutići su maltene pizza sa sirom, samo izrezano malo drugačije. U svakom slučaju mojim ukućanima se jako dopalo. Odlični su topli, a i kad se ohlade, nisu ništa manje ukusni, samo su još hrskaviji. Divno!!!
P.S. Obzirom da izbjegavam bijelo brašno, opet sam uradila tijesto uz dodatak heljdinog brašna, vi naravno ako volite, koristite samo bijelo.
Mjera je šolja od 2,5 dcl!
Tijesto:
A možda ja ovo samo tražim razlog da preporučim konzumiranje bijelog luka, makar na ovaj način?! ;)
Šalu na stranu, tijesto je savršeno za pizzu, a i ovi prutići su maltene pizza sa sirom, samo izrezano malo drugačije. U svakom slučaju mojim ukućanima se jako dopalo. Odlični su topli, a i kad se ohlade, nisu ništa manje ukusni, samo su još hrskaviji. Divno!!!
P.S. Obzirom da izbjegavam bijelo brašno, opet sam uradila tijesto uz dodatak heljdinog brašna, vi naravno ako volite, koristite samo bijelo.
Mjera je šolja od 2,5 dcl!
Tijesto:
- 1 šolja tople vode
- 2 i 1/4 kašičice suhog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 šolje brašna (u mom slučaju 2 šolje bijelog i 1 šolja heljdinog)
Za premaz i nadjev:
- 2 kašike otopljenog putera
- 2 režnja bijelog luka sitno isjeckanog
- 1/4 šolje ribanog parmezana
- 120 grama ribanog sira (trapist, edamer, gauda)
U većoj posudi pomiješati kvasac, šećer i toplu vodu, pa ostaviti 10-15 minuta da kvasac fermentira.
U nadošli kvasac dodati lje, so i pola pripremljene količine brašna.
Dobro izmješati, a ostatak brašna dodavati dio po dio da se dobije mekanije tijesto koje se ne lijepi. Kad se dobije takva konzistencija tijesta mijesiti ga oko 6 minuta. Ovo je jako važno i ne preskačite taj korak.
Prebaciti tijesto u naljenu posudu, pokriti streč folijom i ostaviti da odmara oko sat vremena.
Rernu uključiti da se zagrijava na 250° i u rernu odmah staviti veliki pleh od rerne okrenut naopako da se zagrijava.
U posudi izmiješati otopljen puter i sitno isjeckan bijeli luk.
Na komadu pek papira razvući oklagijom tijesto u pravougaoni oblik (može i okrugli kao pizza).
Premazati tijesto mješavinom putera i bijelog luka. Odozgo posuti parmezanom i ribanim sirom.
Sve zajedno sa papirom prebaciti na zagrijan okrenuti pleh i vratiti u pećnicu. Peći oko 10-tak minuta da sve lijepo porumeni.
Ispečeno ohladiti samo par minuta, isjeći na prutiće i uživati.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar