POVRTNI RIŽOTO
Divan ručak, fantastično miriše i za svaku preporuku :)
Kombinujte povrće koje volite, uz meso koje također preferirate i bit ćete prezadovoljni.
Potrebno je:
Kombinujte povrće koje volite, uz meso koje također preferirate i bit ćete prezadovoljni.
Potrebno je:
- 1 pile srednje veličine
- 200 gr riže
- 100 gr graška
- 100 gr mrkve
- 100 gr kukuruza šećerca
- 2 svježe crvene paprike
- 1 čajna kašika bijelog luka u granulama
- 2 kašike ulja
- vegeta
- biber
- 1 mala kašičica kurkume
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- cca 1,2 l vode
- so
Pile oprati, posušiti kuhinjskim ručnikom i isjeći na komade.
U šerpi zagrijati kašiku ulja i propržiti malo posoljenu piletinu da porumeni fino sa obje strane.
U međuvremenu oprati i ocijediti rižu.
Povrće možete koristiti i zaleđeno i svježe. Ako je paprika svježa isjecite je na rezance, a mrkvu na kockice.
U posebnoj šerpi prokuhati vodu, vegetu, biber, mljevenu crvenu papriku, kašiku ulja, samo da proključa i skloniti sa ringle.
Pripremiti pekač, pa u njega staviti pripremljeno povrće, posuti rižom, poredati komade piletine odozgo, posuti granulama bijelog luka, kurkumom i zaliti pripremljenom prokuhanom vodom, kao i masnoćom koju je piletina pustila dok se pržila.
Sve skupa staviti u rernu zagrijanu na 180 stepeni i zapeći oko 40-45 minuta, dok sva voda ukuha. ova količina vode mi je bila sasvim dovoljna, a po potrebi možete doliti još vode.
Gotovo jelo ostaviti da se sasvim malo prohladi, a potom možete servirati.
Prijatno :)
Primjedbe
Objavi komentar