ŠKOLJKICE SA ČOKOLADOM
Dolazi Božić i svaki dan se priprema po jedan kolačić :D
Ovaj recept je toliko jednostavan, a tako savršen. Probala sam mnoga prhka tijesta sa puterom, margarinom, praškom za pecivo, kvascem, ali ovo tijesto sa pivom je čista fantazija.
Odlično je i toplo i hladno, topi se u ustima. Zaista minimalan trud za maksimalno dobre kolačiće.
Pravila sam školjkice od čokolade, ali i kiflice punjene džemom. Možete raditi što vam padne na pamet!
I naravno, možete koristiti i bezalkoholno pivo, sve po vašoj želji.
Mjera je čaša od 2 dcl!
Tijesto:
Ovaj recept je toliko jednostavan, a tako savršen. Probala sam mnoga prhka tijesta sa puterom, margarinom, praškom za pecivo, kvascem, ali ovo tijesto sa pivom je čista fantazija.
Odlično je i toplo i hladno, topi se u ustima. Zaista minimalan trud za maksimalno dobre kolačiće.
Pravila sam školjkice od čokolade, ali i kiflice punjene džemom. Možete raditi što vam padne na pamet!
I naravno, možete koristiti i bezalkoholno pivo, sve po vašoj želji.
Mjera je čaša od 2 dcl!
Tijesto:
- 5 čaša brašna
- 1 čaša piva
- 1,5 čaša ulja
- rendana korica 1 limuna
- 1 vanilin šećer
- 1 čaša šećera
Fil:
- prepolovljene kockice čokolade
- džem po želji (ali čvršće ukuhan da ne curi)
Za posipanje:
- šećer u prahu
- vanilin šećer
U posudu sipati brašno, vanilin šećer i kristal šećer, dodati pivo, ulje, izrendanu koricu limuna, izmješati kašikom, a zatim umijesiti rukom.
Tijesto je mekano i masno, ne lijepi se i da se odlično oblikovati.
Istresti na pobrašnjenu radnu površinu, podijeliti na 2 dijela i jedan dio razvaljati na debljinu 0,5 cm.
Čašom vaditi krugove, filovati kockicama čokolade, saviti i zalijepiti ili viljuškom ili stisnuti prstima i redati na pleh obložen papirom za pečenje.
Od drugog dijela razvaljati krug, rezati na osmine ili 16-tine (ovisno kolike kiflice volite), filovati džemom, zamotati i redati na pleh.
Peći u rerni zagrijanoj na 180° 15-tak minuta, trebaju ostati svijetle, čim rubovi porumene vadite ih.
Šećer u prahu pomiješati sa vanilin šećerom i vruće školjkice i kiflice valjati u prah šećer. Redati na pladanj i dobro ohladiti, a zatim stavljati u kutije i zatvoriti.
Odlične su i za zamrzavanje.
Presjek školjkice sa čokoladom:
Kiflica sa džemom:
Hvala, divan recept
OdgovoriIzbrišiHvala i veliki pozdrav :)
Izbriši