RAŽENE KIFLE I POGAČA
Mekane poput pamuka... Tijesto sam radila sa sirutkom i bio je to pun pogodak!
Možete oblikovati hljeb, pogaču, kifle, ma sve što poželite.
Preporučujem :)
Tijesto:
Možete oblikovati hljeb, pogaču, kifle, ma sve što poželite.
Preporučujem :)
Tijesto:
- 500 gr bijelog brašna
- 250 gr raženog brašna
- 3 kašike mljevenog lana
- 2 kašike sjemenki lana
- 0,5 dcl ulja
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašika suhog kvasca
- 3 dcl sirutke
- mlaka voda (količina po potrebi)
+
sjemenke lana i susama za posipanje
U posudi pomiješati bijelo i raženo brašno, pa dodati so, šećer, suhi kvasac, mljeveni lan, sjemenke lana i sve kašikom promiješati. Zatim dodati ulje, sirutku i mlake vode toliko da se zamijesi mekano, ali ne previše ljepljivo tijesto. Izraditi fino rukama, pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste.
Kada tijesto jednom naraste, nauljenom rukom ga tako u zdjeli premjesiti još jednom i ostaviti opet da naraste.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto (ja sam pobrašnila raženim brašnom), premjesiti i podijeliti na 16 loptica.
Polovinu loptica (8 komada) sam na nauljenoj podlozi razvukla u ovalni oblik i oblikovala dugačke kifle. Redati u papirom obložen pleh.
Od narednih 5 loptica sam napravila duge valjke i isplela pletenicu koju sam spiralno smotala, a od preostale 3 isplela običnu pletenicu, pa složila oko okrugle pletenice i dobila ovu pogaču:
Oblikovane kifle i pogaču pokriti krpom i ostaviti oko 20-tak minuta.
Rernu zagrijati na 180°.
Nadošla peciva premazati mlakom vodom i posuti sjemenkama lana i susama, blago pritisnuti rukom da se fino zalijepe.
Kifle sam pekla u zagrijanoj rerni oko 15-tak minuta, a pogaču oko 20-tak minuta
Ispečeno pokriti čistom krpom da omekšaju i malo se ohlade.
Poslužite s čim god poželite. Moji ukućani su kifle mazali mileramom tako tople i uživali :)
Prijatno :)
Kifle su super sad sam i ispekla
OdgovoriIzbriši