KREM TORTA SA BANANAMA
Ne poznajem skoro nikoga ko ne voli slastice sa bananama, posebno djeca.
Ova torta je također bila na mom Božićnom meniju i dopala se apsolutno svima.
E sad, ja ne bih bila ja kad ne bih radila neke varijacije, tako da sam za ovu tortu pekla kore od kuhanog tijesta, a vi možete naravno peći obični biskvit za tortu koji presječete na pola. Međutim, ja sam htjela da mi gornja kora ima malo valoviti i interesantniji oblik pa sam pravila na ovaj način.
Recept ću napisati kako sam ja radila, a vi možete slobodno praviti uz neke svoje izmjene, kako vam se više dopada.
Sastojci za 2 kore:
Ova torta je također bila na mom Božićnom meniju i dopala se apsolutno svima.
E sad, ja ne bih bila ja kad ne bih radila neke varijacije, tako da sam za ovu tortu pekla kore od kuhanog tijesta, a vi možete naravno peći obični biskvit za tortu koji presječete na pola. Međutim, ja sam htjela da mi gornja kora ima malo valoviti i interesantniji oblik pa sam pravila na ovaj način.
Recept ću napisati kako sam ja radila, a vi možete slobodno praviti uz neke svoje izmjene, kako vam se više dopada.
Sastojci za 2 kore:
- 5 jaja
- 125 gr margarina
- 2 dcl brašna
- 2 dcl vode
- malo soli
Krema:
- 1 l mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 16 kašika šećera
- 1/2 l slatkog vrhnja
- 2 kesice želatine
- 4 banane
Prvo pripremite puding jer treba da se ohladi.
Skuhati 2 pudinga od vanilije u 1 l mlijeka sa 16 kašika šećera i ostaviti da se ohladi. Pokriti streč folijom da se ne formira korica na vrhu.
Sada pripremiti kore.
Vodu i margarin kuhati dok ne prokuha. U to dodati 2 dcl brašna i malo soli. Samo promiješati da se sjedini, a ne kuhati dalje.
Prebaciti u plastičnu posudu i dodavati jedno po jedno jaje. Ne mora se čekati da se ohladi.
Zagrijati rernu na 220°.
Moj kalup za tortu je bio promjera 28 cm. Izrezati dva kruga prečnika 28 cm i na svaki razmazati polovinu pripremljene smjese.
Svaku koru peći u zagrijanoj rerni oko 10-15 minuta da lijepo porumeni.
Ostaviti kore da se ohlade.
Na pladanj za serviranje staviti jednu koru, a oko nje staviti obruč za tortu.
Želatinu natopiti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
Izmiksati slatko vrhnje u čvrst šlag i u njega dodavati kašiku po kašiku ohlađeni puding neprestano miksajući. Kad se krema fino sjedini, želatinu otopiti na skroz laganoj vatri (ne smije prokuhati) da se istopi, zatim u želatinu staviti kašiku pripremljene kreme od pudinga, promiješati i sve vratiti u smjesu od pudinga i vrhnja i izmiksati da se fino poveže.
Banane isjeći na kriške i pokapati limunovim sokom.
Na prvu koru staviti polovinu četvrtinu pripremljene kreme, poredati rezane banane, pa drugu četvrtinu kreme. Zatim staviti drugu koru pa opet dio kreme, banane i dio kreme na vrh. Sve skupa staviti u frižider da se fino stegne.
Za dekoraciju sam od tučenog vrhnja oduzela 4-5 kašika i dodala malo žute boje i ekstrakta banane pa izmiksala i time dekorisala ohlađenu tortu.
Najbolje da prenoći u frižideru. Uživajte :)
Primjedbe
Objavi komentar