JABUKA-ĐUMBIR KOCKE
Ako niste probali ovaj fenomenalan spoj jabuka i đumbira, obavezno probajte.
Biskvit:
Biskvit:
- 4 jaja
- 14 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 1,5 dcl ulja
- 1,5 dcl mlijeka
- 16 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika mljevenog đumbira
Nadjev:
- 1 kg nakiselih jabuka
- 50 gr putera
- 5-6 kašika šećera
- kašičica cimeta
Za posipanje:
- šećer u prahu
- vanilin šećer
Jabuke oguliti i isjeći na kriške. U šerpi otopiti i zagrijati puter, pa staviti jabuke, posuti cimetom i šećerom, promiješati, poklopiti i ostaviti da se dinstaju toliko da puste sok i omekšaju. Tada ih skloniti sa ringle i pripremiti biskvit.
Rernu zagrijati na 180°.
Odvojiti bjelanjke i žumanjke, pa bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i ostaviti sa strane.
U žumanjske dodati šećer i miksati dok se šećer istopi, a zatim dodati ulje, vanilin šećer, đumbir, mlijeko i još kratko miksati. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo pa dodati u pripremljenu smjesu i kratko izmiksati da se poveže. Na kraju žicom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Smjesu podijeliti na dva dijela.
U nauljen i pobrašnjen pleh sipati polovinu smjese i staviti da se peče oko 10-15 minuta. Potrebno je samo da se formira korica na vrhu biskvita.
Izvaditi pleh, po biskvitu poredati pripremljene jabuke (zajedno sa sokom koji su pustile), pa posuti drugom polovinom pripremljene smjese. Vratiti u rernu i peći do kraja. Najbolje čačkalicom provjerite da li je pečen.
Ispečen kolač ostaviti da se ohladi u plehu, a onda posuti šećerom u prahu uz dodatan vanilin šećera, sjeći na kocke i servirati.
Uživajte :)
Primjedbe
Objavi komentar