VOĆNI KOLAČ SA KRUŠKAMA I VANILOM
Prejednostavan sladak zalogaj.
Umjesto krušaka možete koristiti jabuke, a po želji kolač premazati umućenim šlagom ili nekom šlag kremom, ja sam to htjela izbjeći :D
Pekla sam u pravougaonoj tepsiji promjera cca 22 x 35 cm.
Sastojci za biskvit:
Umjesto krušaka možete koristiti jabuke, a po želji kolač premazati umućenim šlagom ili nekom šlag kremom, ja sam to htjela izbjeći :D
Pekla sam u pravougaonoj tepsiji promjera cca 22 x 35 cm.
Sastojci za biskvit:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 3 kašike gustina
- 5 kašika ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Nadjev:
- 750 ml vode
- 3 kesice pudinga od vanilije
- 4-5 krušaka
- 12 kašika šećera (više ili manje - zavisi koliko su vam kruške slatke i da li volite slađi ili manje sladak kolač)
U posudu za miksanje staviti cijela jaja i šećer pa miksati na najjačoj brzini 15-tak minuta da smjesa naraste i postane kremasta.
Dodati ulje i miksati još malo. Brašno i gustin pomiješati sa praškom za pecivo i vanilin šećerom, pa dodati smjesi, brzinu miksera smanjiti na najmaju i miksati vrlo kratko samo da se smjesa poveže.
Istresti u nauljen i pobrašnjen pleh i peći na 180° 12-15 minuta (prilagodite svojoj rerni).
Ispečen biskvit izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi.
Od predviđene količine vode odvojiti 15-tak kašika i pomiješati sa prahom za puding i šećerom.
Izmješati da nema grudvica.
Kruške oguliti i isjeći na kockice.
U ostatak vode staviti kruške i pustiti da prokuhaju. Neka kuhaju 3-4 minute, a zatim u njih dodajte pripremljenu puding smjesu. Promiješajte i kuhajte da se smjesa zgusne, što bude prilično brzo. Ne treba vam ni minut.
Vruće istresti preko biskvita i ostaviti da se dobro ohladi.
Sjeći na kocke i poslužiti.
Kao što sam navela u uvodu, možete premazati umućenim šlagom ili šlag kremom od vanilije.
Primjedbe
Objavi komentar