GRAŠAK I PROSO SA MARINIRANIM PILEĆIM KRILIMA
E za ovaj ručak moram reći da je moj favorit!
Miriše fantastično, jako je ukusno, priprema se uz minimum masnoće i u rerni, tako da je idealan za sve one koji vode računa o zdravoj ishrani.
Toplo preporučujem!
Sastojci za marinirana pileća krila:
Servirati toplo.
Dobar tek :)
Miriše fantastično, jako je ukusno, priprema se uz minimum masnoće i u rerni, tako da je idealan za sve one koji vode računa o zdravoj ishrani.
Toplo preporučujem!
Sastojci za marinirana pileća krila:
- 1 kg pilećih krila
- 1 čajna kašika mljevene crvene paprike
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika bijelog luka u granulama
- 1 supena kašika mljevenog lana
- 1 supena kašika susama
- 1 kašičica mljevenog đumbira
- biber
- so
+
- 500 gr graška (koristila sam zamrznuti)
- 100 gr prosa
- 1 glavica crvenog luka
- 3 režnja bijelog luka
- 4 krompira srednje veličine
- 1 mrkva
- biber
- bio začin
- 1 kašičica mljevenog đumbira
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica curry začina
Sve sastojke za marinadu pomiješati, pa dodati oprana i posušena pileća krila, sve dobro izmješati, tako da krila budu fino obložena sa svih strana pa ostaviti u frižider da odstoje oko sat vremena.
Na malo ulja prodinstati isjeckan crveni i bijeli luk, dodati mrkvu, a zatim i isječen krompir. Promiješati pa dodati grašak i proso, doliti vode da prekrije povrće i kuhati na srednje jakoj vatri oko 10-tak minuta. Na kraju dodati i začine i sve još kratko prokuhati. Po potrebi dodajte vode, jer ne treba da bude na gusto, nego treba da ima tečnosti, jer će se u nastavku jelo pripremati u rerni.
U pekač istresti smjesu sa graškom i prosom, zajedno sa tečnosti u kojoj se kuhao, pa odozgo samo poredati marinirana pileća krila. Ništa ne miješati, da se ne bi sprala marinada.
Sve staviti u rernu zagrijanu na 190° i ostaviti da se fino ukrčka. Moje jelo je u rerni bilo oko 40-tak minuta, da voda fino ukuha i krila dobiju lijepu rumenu boju i hrskavu koricu.
Servirati toplo.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar