DŽEM KOLAČ
Prejednostavan kolač bez jaja...
Fantastičnog je okusa, mekan, sočan... od ove smjese bi se dale uraditi i divne kore za tortu, vjerovatno ću isprobati.
Zasladite se uz kafu i vi... :)
Sastojci:
Glazura:
U smjesu od brašna umiješati smjesu od džema i ulja, a zatim dodati jogurt i mlijeko. Dobro žicom sjediniti.
Izliti u pouljen i pobrašnjen duguljasti kalup cca 28 x 11 cm.
Peći na 180° 20-tak minuta, zatim smanjiti temperaturu na 160° i peći još 20-tak minuta, da se kolač fino ispeče i unutra.
Za glazuru na laganoj vatri otopite sastojke.
Vruć kolač okrenite na pladanj za posluživanje.
Odmah preliti glazurom i posuti sjeckanim orasima.
Ostaviti da se ohladi, a zatim sjeći na kriške i servirati uz kafu.
Fantastičnog je okusa, mekan, sočan... od ove smjese bi se dale uraditi i divne kore za tortu, vjerovatno ću isprobati.
Zasladite se uz kafu i vi... :)
Sastojci:
- 160 gr šećera u prahu
- 125 ml ulja
- 100 gr džema od borovnica (može i višnja, trešnja itd)
- 180 gr brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 vrećica vanilin šećera
- 45 gr kakao praha
- 200 ml jogurta
- 40 ml mlijeka
Glazura:
- 50 gr čokolade za kuhanje
- 25 gr putera
- 2-3 kašike slatkog vrhnja
+
sjeckani orasi za posipanje
Žicom izmiješati šećer, ulje i džem.
U brašno dodati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao.
U smjesu od brašna umiješati smjesu od džema i ulja, a zatim dodati jogurt i mlijeko. Dobro žicom sjediniti.
Izliti u pouljen i pobrašnjen duguljasti kalup cca 28 x 11 cm.
Peći na 180° 20-tak minuta, zatim smanjiti temperaturu na 160° i peći još 20-tak minuta, da se kolač fino ispeče i unutra.
Za glazuru na laganoj vatri otopite sastojke.
Vruć kolač okrenite na pladanj za posluživanje.
Odmah preliti glazurom i posuti sjeckanim orasima.
Ostaviti da se ohladi, a zatim sjeći na kriške i servirati uz kafu.
Primjedbe
Objavi komentar