LEDENA ČOKO-KOKOS TORTA
Za sve kokosoljupce.. :)
Promjer kalupa je 26 cm!
Biskvit:
Promjer kalupa je 26 cm!
Biskvit:
- 4 jaja
- 5 kašika šećera
- 6 kašika ulja
- 3 kašike brašna
- 2 kašike čokolade u prahu ili kakao praha
- 1 prašak za pecivo
Krema:
- 750 ml vode
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 10 kašika šećera
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 15 kašika kokosa
- 60 gr putera
Za preliti koru:
- 5 kašika čokoladnog mlijeka (može i obično)
- 2 kašike ruma
Kakao glazura:
- 80 gr kakao praha
- 7-8 kašika šećera
- kockica putera
- 4-5 kašika vode
Za posipanje:
- kokosovo brašno
Izmiksati cijela jaja sa šećerom 15-tak minuta da smjesa naraste i posvijetli.
Dodati ulje i još kratko miksati. U posebnoj posudi pomiješati brašno sa čokoladom u prahu ili kakaom i praškom za pecivo, pa dodati u umućenu smjesu od jaja i na najmanjoj brzini mikserom samo sjediniti sastojke.
Dno kalupa obložiti pek papirom i izliti smjesu.
Koru staviti da se peče na 180° 10-15 minuta, provjerite čačkalicom.
Ohladiti koru pa je prebaciti na pladanj za posluživanje i staviti obruč. Odmah preliti čokoladnim mlijekom i rumom.
Izmjeriti vodu, odvojiti 20-tak kašika vode, pa izmješati sa prahom za puding i šećerom da nema grudvica. Ostatak vode zakuhati i skuhati klasičan puding.
U vruć puding dodati čokoladu izlomljenu na kockice i puter isječen na manje komadiće, pa sve miješati da se čokolada i puter istope. Na kraju umiješati i kokosovo brašno.
Još toplu smjesu izliti na ohlađenu koru.
Ostaviti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, zatim staviti u frižider da se dodatno stisne i ohladi - oko sat vremena.
Sve sastojke za kakao glazuru staviti da prokuhaju, zavisno od vrste kakao praha, trebat će vam možda više a možda i malo manje vode. Uglavnom smjesa treba biti gušća, poput čokolade kad se istopi. Neprestano miješati žicom da se ne bi stvorile grudvice.
Ohlađenu tortu preliti kakao glazurom i opet ostaviti u frižider da se malo stegne.
Na kraju posuti kokosovim brašnom.
Servirati rashlađeno i uživati u savršenom čoko-kokos zalogaju :)
Primjedbe
Objavi komentar