JEDNOSTAVNA TORTA SA JABUKAMA, GROŽĐICAMA I CIMETOM
U posljednje vrijeme nikako da uhvatim vremena za objavu receptića, što ne znači da ne kuham. Naprotiv :)))
Obaveze nas nekako odvuku i nikako da stignemo, ali uhvatih danas malo vremena i za blog.
Ovo je jedna jednostavna, retro tortica sa jabukama, grožđicama i cimetom, po meni prava zimska. Uvijek prija :)
Sočna je, a biskvit je fenomenalan. Morate probati :)
Sastojci za biskvit:
Obaveze nas nekako odvuku i nikako da stignemo, ali uhvatih danas malo vremena i za blog.
Ovo je jedna jednostavna, retro tortica sa jabukama, grožđicama i cimetom, po meni prava zimska. Uvijek prija :)
Sočna je, a biskvit je fenomenalan. Morate probati :)
Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 12 kašika šećera
- 12 kašika ulja
- 12 kašika mlijeka
- 15 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Nadjev:
- 500 gr nakiselih jabuka
- 100 gr suhih grožđica
- 1 kašika cimeta (obožavam ga, vi možete staviti i manje)
- 2-3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
+
šećer u prahu za posipanje i vanilin šećer
Odmah na početku izrendati jabuke, posuti šećerom (količina ovisi o vašim željama, ja volim kiselkastije i manje slatko), posuti cimetom i dodati suhe grožđice, sve izmiješati i ostaviti da odstoji dok se pripremi biskvit. Ništa ne treba dinstati niti cijediti sok od jabuka. On će taman fino natopiti grožđice i sve će biti kako treba. Po želji možete dodati u nadjev i malo ruma.
Jaja sa šećerom miksati 15-tak minuta da smjesa posvijetli i postane pjenasta. Dodati ulje i mlijeko, još malo miksati, pa na kraju dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i miksati najmanjom brzinom vrlo kratko samo da se smjesa fino sjedini.
Dno kalupa za tortu (24 cm) obložiti pek papirom pa izliti pola smjese i staviti da se peče na 180° 10-tak minuta.
Izvaditi biskvit iz rerne i preko biskvita rasporediti nadjev od jabuka (ne cijediti sok).
Preko nadjeva sipati drugi dio smjese.
Vratiti tortu u rernu i nastaviti peći još 15-20 minuta (ovisno o vašoj rerni) da se torta fino ispeče. Provjerite čačkalicom da li je pečena.
Ispečenu tortu ostaviti u kalupu da se malo prohladi, zatim odstraniti obruč, staviti je na pladanj za serviranje i odozgo posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Ohlađeno sjeći i servirati.
Uživajte :)
Primjedbe
Objavi komentar