ĐULBASTIJE

Savršen, ali i kaloričan ručak :)

Prilog vam nije potreban... uz đulbastije sam imala samo zelenu salatu sa mladim lukom i srijemušem - fantastično!

Ako ih niste probali, obavezno probajte. Već dugo ih radim na ovaj način i nestanu za čas :)



Sastojci:


  • 500 gr mljevenog junećeg mesa
  • 400 gr krompira
  • 2 manje glavice crvenog luka (može i mladi, ali ga stavite malo više)
  • 3 režnja bijelog luka
  • 2 kašike brašna
  • 1 jaje
  • vegeta
  • biber

Bešamel:

  • 1 manja kockica putera
  • 2-3 kašike brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • malo soli
  • biber
  • 1 kesica ribanog parmezana (možete koristiti i neki drugi sir - edamer, gauda, ementaler)
+

  • 4-5 većih šampinjona (ja sam dodala i okus cijelog jela je definitivno bogatiji)


Crveni luk sitno isjeckati, bijeli izribati na sitno rende. Krompir izribati na krupnije rende.

Sve to dodati u mljeveno meso. Jaje malo izlupati viljuškom pa dodati smjesi. Potom dodati i brašno, vegetu i biber, pa sve dobro izmješati da se dobije kompaktna smjesa.


Od smjese oblikovati đulbastije - manje pljeskavice i redati na tacnu.



Na tavi zagrijati malo ulja, pa propržiti đulbastije sa obje strane, ali ne da budu potpuno ispržene, nego samo da se formira korica.

Redati ih u pleh jednu do druge.


U izvornom receptu se ne dodaju gljive, ali ja sam ih danas dodala i stvarno se super uklapaju u ovu kombinaciju.

Ako ih želite dodati kao i ja, onda ih dobro očistite i isjecite na kriškice.

Na ulje u kom ste pržili đulbastije, dodati kockicu putera i isjeckane gljive, pa propržiti kratko, posuti ih brašnom i neprestano miješajući dodati mlijeko. Ne smiju vam se stvoriti grudvice. Potom sipati i vrhnje za kuhanje, so, biber i sve miješati na laganijoj vatri da se malo zgusne. U gotov bešamel dodati kesicu ribanog parmezana i sve promiješati, pa preliti preko đulbastija.



Sve pokriti aluminijskom folijom i staviti u rernu zagrijanu na 200 stepeni da se tako pod folijom peče oko 30 minuta. Zatim sklonite foliju i vratite u rernu još 5-10 minuta da sve lijepo porumeni.



Servirati toplo uz omiljenu salatu.

Prijatno! :)







Primjedbe

Popularni postovi