JAPRAK
Pravi japrak sa listom vinove loze. Tokom mjeseca maja listovi vinove loze su odlični za pripremanje ovog jela. Ukoliko imate lozu u svom vrtu, evo prijedloga za ručak!
Japrak se pravi i od listova raštike i blitve, ali ovo je izvorno jelo i dodaje se svježa isjeckana menta kako bi okus bio još ljepši. Umjesto riže koristila sam heljdinu kašu. Možete koristiti i ječam, bulgur ili rižu.
Zdrava i ukusna varijanta, pa probajte i vi!
Sastojci:
Japrak se pravi i od listova raštike i blitve, ali ovo je izvorno jelo i dodaje se svježa isjeckana menta kako bi okus bio još ljepši. Umjesto riže koristila sam heljdinu kašu. Možete koristiti i ječam, bulgur ili rižu.
Zdrava i ukusna varijanta, pa probajte i vi!
Sastojci:
- 250 gr listova vinove loze
- 500 gr mljevenog mesa (mješavina teletine i junetine)
- 1 glavica crvenog luka
- 4 režnja bijelog luka
- 3 kašike ulja
- 100 gr heljdine kaše
- vegeta
- so
- biber
- 1 kašičica sjeckane mente
- 1 mrkva
- 2 kašike sos paradajza
Listove vinove loze dobro oprati, potopiti u vrelu, posoljenu vodu, neka stane 3-4 minuta, a zatim u hladnu vodu i ocijediti.
Mljevenom mesu dodati isjeckan crveni i bijeli luk, ulje, heljdinu kašu, vegetu, so i biber, pa dobro izmješati.
Listove vinove loze puniti nadjevom i formirati sarmice.
Na dno šerpe staviti listove vinove loze, a preko redati formirane sarmice, Preko sipati izrezanu mrkvu na kolutiće. Staviti par kašika ulja, posuti isjeckanom mentom i doliti vode samo da prekrije sarmice. Dodati i sos paradajz. Odozgo staviti jedan tanjir naopako, kako se sarmice ne bi odmotale prilikom kuhanja.
Šerpu poklopiti i kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Povremeno protresite šerpu, a po potrebi dolijte malo vode.
Poslužiti uz kuhani krompir, kiselo mlijeko ili pavlaku.
Presjek:
Primjedbe
Objavi komentar