ČORBA OD HELJDINE KAŠE I SRIJEMUŠA SA PILEĆIM MESOM
Moja zdrava čorba... Nakon prvomajskog pretjerivanja odlična za stomak. Zdrava, lagana i bez dodatih suvišnih masnoća.
I ako niste pretjerivali juče, kao ni ja, opet je za vas!
Sastojci:
- 150 gr heljdine kaše
- 100 gr graška (može i zamrznuti)
- 2 mrkve
- 2 struka mladog luka
- nekoliko listova srijemuša (medvjeđeg luka)
- 3-4 režnja bijelog luka
- 3 bataka sa karabatkom
- kašičica svježe isjeckanog svježeg peršuna
- 2 kašičice mljevene crvene paprike
- 1 kašičica mljevenog đumbira
- bio začin (ili vegeta)
- mljeveni šareni biber
- malo curry začina
Heljdinu kašu oprati i ocijediti.
Mrkvu isjeckati na kockice. Mladi luk sitno isjeckati, kao i bijeli luk. Batake odvojiti od karabataka. Srijemuš isjeći na sitnije rezance.
Batake i karabatake staviti da se kuhaju. Kad su kuhani izvaditi iz vode i staviti u tanjir.
U vodu u kojoj su se kuhali bataci, staviti mrkvu, grašak, bijeli luk, mladi luk i srijemuš (ostaviti vrlo malo sa strane za dekoraciju) da se kuhaju.
Nisam dodavala nikakvu masnoću, jer je piletina pustila sasvim dovoljno.
Batacima i karabatacima odstraniti kožicu i odvojiti meso od kostiju. Ostaviti onako u komadićima.
Nakon 15-tak minuta kuhanja povrća, dodati i heljdinu kašu i pileće meso. Nastaviti kuhati još 20-tak minuta na srednje jakoj vatri. Po potrebi dolijevati vode, ako volite gušće jelo ne pretjerujte s vodom, samo onoliko koliko je potrebno da ne zagori, a ako volite čorbasto dolijte više.
Kad se sve fino skuhalo, dodati mljevenu crvenu papriku, sjeckan svježi peršun, bio začin, mljeveni šareni biber, curry, mljeveni đumbir i još kratko prokuhati da se okusi prožmu.
Po potrebi dodati još neke začine koje volite i dotjerajte okus, pa sipajte toplo. Odozgo pospite preostalim svježim srijemušom i poslužite uz fin integralni hljeb.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar