MRAMORNI JOGURT KUGLOF
Baš volim kuglofe, kao i sve biskvitne i suhe kolače. Kremastih i nisam neki ljubitelj, ali zato moji ukućani preferiraju uglavnom čokoladno i kremasto, međutim na ovaj kuglof nisu imuni :D
Danas sam ugodila sebi. Fantastičan je, jednostavan i sutradan mekan i sočan, ukoliko uspijete sačuvati parče!
Po želji ga možete preliti čokoladnom glazurom ili kao ja, posuti šećerom u prahu i vanilijom.
Mjera je čaša od 2,5 dcl!
Sastojci:
- 4 krupnija ili 5 manjih jaja
- 2 čaše šećera
- 1 čaša jogurta
- 2 čaše oštrog brašna
- 1 čaša ulja
- ribana korica 1 limuna ili narandže
- 1 vanilin šećer
+
Za tamnu masu:
- 2 kašike kakao praha
- 2 kašike jogurta
- 50 gr otopljene čokolade
Za posipanje:
- šećer u prahu i vanilin šećer
Cijela jaja i šećer staviti u posudu za miksanje i miksati najmanje 15-20 minuta, da smjesa naraste i postane skroz kremasta i svijetla.
Dodati ulje i jogurt, pa izmiksati da se sjedini. Zatim dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i vanilin šećerom, limunovu koricu, pa mikserom na najmanjoj brzini miksati tek toliko da se sve fino poveže i bude bez grudvica.
Odvojiti jednu trećinu smjese u drugu posudu, pa dodati kakao, jogurt i otopljenu čokoladu pa fino izmješati da bude jednolično.
Kalup za kuglof premazati puterom i posuti prezlom. Izliti svijetlu smjesu i odozgo sredinom sipati tamnu smjesu. Viljuškom blago spiralno promiješati da dobijete šare.
Peći u rerni zagrijanoj na 170 stepeni oko 40-45 minuta. Čačkalicom provjerite da li je kuglof pečen.
Ispečen ostavite u kalupu još 10-tak minuta, a zatim okrenite na pladanj za serviranje.
Hladan kuglof posuti mješavinom šećera u prahu i vanilin šećera ili ga prelijte čokoladnom glazurom.
P.S. Nadam se da je i na slikama vidljivo koliko je mekan i sočan.
Primjedbe
Objavi komentar