PITA OD ROGAČA I JABUKA
Ako želite zaista aromatičan popodnevni kolač - neka to bude baš ovaj...rogač mu daje tu finu aromu, a sa jabukama dobije onu finu harmoniju koja mami na još jedan zalogaj :)
Sastojci za prhko tijesto:
Sastojci za prhko tijesto:
- 350 gr brašna
- 175 gr putera ili margarina
- 1 kašika šećera
- 1 prašak za pecivo
- ribana korica 1 limuna
- 1/2 kašičice soli
- 2 žumanjka
- 50 gr pavlake
Nadjev:
- 200 gr mljevenog rogača
- 200 gr brašna
- 250 gr šećera
- 1 prašak za pecivo
- 300 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 450 gr jabuka
- 2 bjelanjka
- 2 kašičice cimeta
+
- šećer u prahu za posipanje
U dubljoj zdjeli izmiješati brašno, šećer, prašak za pecivo, ribanu koricu limuna, so i lagano izmiješati. Dodati žumanjke i mikserom na najmanjoj brzini lagano izmiksati. Zatim dodati omekšali puter isječen na kockice i pojačati mikser pa miksati dok se dobije mrvičasta smjesa. Na kraju sipati pavlaku i još kratko miksati, a zatim dodatno umijesiti rukama da dobijete fino i kompaktno tijesto.
Podijeliti tijesto na dva dijela, zamotati u streč foliju i ostaviti u frižider na pola sata da odmori.
U međuvremenu pripremite nadjev:
Bjelanjke čvrsto izmiksati uz dodatak prstohvata soli.
U većoj posudi pomiješati mljeveni rogač, brašno, šećer i prašak za pecivo. Uliti mlijeko, ulje i miksati da se sve poveže. Zatim umiješati izribane jabuke, sve sjediniti i na kraju dodati izmiksani šlag pa špatulom lagano umiješati da smjesa ne bi pala.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati prvi dio tijesta veličine pleha. Moj pleh je bio dimenzija 22 x 34 cm.
Staviti tijesto u pleh i izbockati ga viljuškom.
Preko tijesta sipati pripremljeni fil i fino poravnati.
Drugi dio tijesta takođe razvaljati na veličinu pleha, pomoću oklagije prenijeti i staviti preko nadjeva. Izbockati viljuškom.
Sve peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 40-tak minuta.
Izvaditi pečenu pitu iz rerne i obilno je posuti šećerom u prahu. Ostaviti da odstoji tako u plehu još oko 30 minuta, zatim sjeći na kocke i servirati.
Primjedbe
Objavi komentar