GANACHE TORTA
Poželjno je napraviti dan ranije, torta je dosta niska, ali kalorična ;)
Ukoliko želite veću tortu povećajte sastojke.
Sinoć sam je pripremala, a nestala je već uz jutarnju kafu!
Biskvit je jako fin i odličan je za voćne torte. Poenta ove torte je da se ovaj dio sa bijelom čokoladom blago preljeva preko tamnog dijela koji je dosta čvrst. Ukoliko želite, možete i u bijeli dio dodati više čokolade i dobit ćete istu čvrstoću fila kao i u tamnom dijelu.
Kalup je prečnika 24 cm!
Sastojci za biskvit:
Ukoliko želite veću tortu povećajte sastojke.
Sinoć sam je pripremala, a nestala je već uz jutarnju kafu!
Biskvit je jako fin i odličan je za voćne torte. Poenta ove torte je da se ovaj dio sa bijelom čokoladom blago preljeva preko tamnog dijela koji je dosta čvrst. Ukoliko želite, možete i u bijeli dio dodati više čokolade i dobit ćete istu čvrstoću fila kao i u tamnom dijelu.
Kalup je prečnika 24 cm!
Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 dcl ulja
Tamni ganache:
- 2,5 dcl slatkog vrhnja
- 125 gr tamne čokolade (70% kakao mase)
Bijeli ganache:
- 2,5 dcl slatkog vrhnja
- 90-100 gr bijele čokolade (ako želite čvrst ganache dodajte 150-200 gr bijele čokolade)
Prvo pripremite oba ganache-a!
U šerpicu staviti slatko vrhnje i u njega izlomiti tamnu čokoladu, pa staviti na laganu vatru da se sve skupa zagrijava neprestano miješajući žicom. Kad se čokolada istopi (a smjesa ne smije prokuhati) sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Isti postupak je i za bijeli ganache.
Kad su se ohladili na sobnoj temperaturi možete ih staviti u frižider dok pripremite biskvit.
Odvojiti bjelanjke i žumanjke, pa bjelanjke uz prstohvat soli istući u čvrst snijeg.
Žumanjke dobro istući sa šećerom da posvijetle, dodati ulje, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju lagano žicom umiješati snijeg od bjelanjaka.
Kalup za torte premazati uljem i posuti brašnom pa sipati smjesu i peći na 180 stepeni oko 10-15 minuta.
Ostaviti da se ohladi u kalupu.
Preko hladnog biskvita sipati tamni ganache. Ostaviti da se malo stvrdne, pa preko sipati i bijeli.
Ostaviti u frižider najmanje 3-4 sata, najbolje preko noći.
Sutradan skinuti obruč kalupa i isjeći kriške.
Iako je bijeli ganache tečniji i ne stvrdne se ni približno kao tamni, torta se sasvim lijepo siječe i bijela smjesa sasvim blago curi preko kriške.
Uživajte :) Jako je ukusna.
Primjedbe
Objavi komentar