JEČMENA ČORBA SA PROSOM
Nešto sam ovih dana zaredala sa nekim varivima, krenulo me. Prethodnih dana sam pravila sarmu u raštici, pa boraniju sa bulgurom i teletinom, pa podvarak, domaća pileća supa, e rekoh još danas ću ovu čorbicu pa kud puklo da puklo.
Sutra imam namjeru spremati neka peciva - nisam dugo :D I promjene radi. Moji kažu da je red i na neke pite. Razmislit ću :D
I evo je - izuzetno zdrava i ukusna čorba koju prosto obožavam! Dodate sve moguće začine koje volite i imate fantastičan i miris i okus.
Sastojci:
Sutra imam namjeru spremati neka peciva - nisam dugo :D I promjene radi. Moji kažu da je red i na neke pite. Razmislit ću :D
I evo je - izuzetno zdrava i ukusna čorba koju prosto obožavam! Dodate sve moguće začine koje volite i imate fantastičan i miris i okus.
Sastojci:
- 400 gr teletine ili junetine bez kosti
- 150 gr ječma
- 100 gr prosa
- 3 struka mladog luka
- 3-4 režnja bijelog luka
- 2 mrkve
- 100 gr graška
- 2-3 kašike paradajz pirea
- sitno sjeckan svježi peršun
- sitno sjeckan svježi ružmarin
- sitno sjeckan svježi celer
- bio začin
- svježe mljeveni šareni biber
- malo muškatnog oraščića*
- suhi vlasac*
- malo curry začina*
- malo chilly-a*
- 2 kašike ulja
Sastojke označene sa '*' dozirajte prema vašem ukusu ili dodajte neke koje vam se više dopadaju!
Teleće ili juneće meso isjeći na sitne kockice.
Mladi luk i bijeli luk sitno isjeckati.
Mrkvu izrezati na kockice.
U šerpi zagrijati ulje pa propržiti meso da lijepo porumeni sa svih strana.
Dodati zatim crveni i bijeli luk, pa sve skupa prodinstati. Zatim redom dodavati mrkvu, grašak (može i zaleđeni), opran i ocijeđen ječam i proso, sos paradajz, pa doliti vode da pokrije sve to u visini 2 prsta i kuhati na srednje jakoj temperaturi da se skuhaju svi sastojci.
Kod mene se to krčkalo na laganoj vatri oko 45 minuta.
Zatim dodati isjeckane svježe začine: celer, peršun, ružmarin i suhe začine, bio začin, biber i sve još skupa prokuhati oko 5-10 minuta.
Provjeriti slanost i dotjerajte okus prema vašoj želji.
Servirati toplo uz miješanu zelenu salatu, mladi luk i neki fin integralni hljeb :)
Prijatno!
Primjedbe
Objavi komentar