ZEBRA KOLAČ
Nešto skroz jednostavno, a dekorativno i ukusno uz jutarnju ili popodnevnu kaficu :)
Mjera je šolja od 2,5 dcl!
5 jaja
1 šolja jogurta
1,5 šolja šećera
1 šolja ulja
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo
rendana korica 1 limuna
1 kašika kakao praha
Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke sa šećerom istući u čvrst snijeg, a zatim u njih dodavati jedno po jedno žumance i miksati.
Potom dodati jogurt, ulje, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i rendanu koricu limuna. Izmiksati još kratko i smjesu podijeliti na 2 dijela.
U jedan dio dodati kašiku kakao praha, a u drugi dio samo kašiku brašna (kako bi obje smjese bile identične gustine).
Kalup za tortu prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i tanko premazati uljem.
U sredinu kalupa sipati prvo tamnu smjesu 3 kašike, zatim u sredinu te smjese sipati 3 kašike bijele smjese i postupak ponavljati dok se ne utroše obje smjese. Bitno je samo kratko sačekati između svakog sipanja kako bi se prethodno sipana smjesa malo razlila (tako ćete dobiti ove fine zebra šare).
Kad ste potrošili svu smjesu, staviti kolač da se peče u rernu zagrijanu na 180 stepeni oko 30-40 minuta /zavisno od rerne/. Čačkalicom provjeriti da li je pečen.
Vruć kolač ostaviti u kalupu 10-tak minuta, zatim odvojiti obruč i prebaciti na pladanj za posluživanje. Po želji možete posuti šećerom u prahu, kristal šećerom ili čak nekom glazurom po vašem izboru.
Uživajte :)
Mjera je šolja od 2,5 dcl!
5 jaja
1 šolja jogurta
1,5 šolja šećera
1 šolja ulja
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo
rendana korica 1 limuna
1 kašika kakao praha
Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke sa šećerom istući u čvrst snijeg, a zatim u njih dodavati jedno po jedno žumance i miksati.
Potom dodati jogurt, ulje, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i rendanu koricu limuna. Izmiksati još kratko i smjesu podijeliti na 2 dijela.
U jedan dio dodati kašiku kakao praha, a u drugi dio samo kašiku brašna (kako bi obje smjese bile identične gustine).
Kalup za tortu prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i tanko premazati uljem.
U sredinu kalupa sipati prvo tamnu smjesu 3 kašike, zatim u sredinu te smjese sipati 3 kašike bijele smjese i postupak ponavljati dok se ne utroše obje smjese. Bitno je samo kratko sačekati između svakog sipanja kako bi se prethodno sipana smjesa malo razlila (tako ćete dobiti ove fine zebra šare).
Kad ste potrošili svu smjesu, staviti kolač da se peče u rernu zagrijanu na 180 stepeni oko 30-40 minuta /zavisno od rerne/. Čačkalicom provjeriti da li je pečen.
Vruć kolač ostaviti u kalupu 10-tak minuta, zatim odvojiti obruč i prebaciti na pladanj za posluživanje. Po želji možete posuti šećerom u prahu, kristal šećerom ili čak nekom glazurom po vašem izboru.
Uživajte :)
Primjedbe
Objavi komentar