SARMA U RAŠTICI
Kad bi me neko pitao, mogla bih jesti sarmu svaki dan... Nebitno da li je sa kiselim kupusom ili ovako u raštici, vinovoj lozi, blitvi, kako kad...
I ovaj način je više nego odličan. Za sve one domaćice koje nisu pravile, evo i recepta:
Sastojci:
1 kg mljevenog mesa
200 gr riže
1 veća glavica crvenog luka
1 mrkva
4-5 režnjeva bijelog luka
4 kašike vruće vode
1 kašika ulja
vegeta
biber
1 kašika mljevene crvene paprike
i
mladi listovi raštike (količinu nisam mjerila ali ćete vi to odokativno znati)
+
2 kašike paradajz pirea
1 kašika ulja
Za početak listove raštike obariti nekih 7-8 minuta, a zatim staviti u cjediljku i ocijediti ih.
Mljeveno meso i sve ostale sastojke (luk i jedan i drugi, te mrkvu sitno isjeckati) dobro izmješati da smjesa bude kompaktna.
U listove raštike motati mješavinu od mljevenog mesa.
Šerpu obložiti po dnu listovima raštike i redati formirane sarmice jednu do druge. Kad ste poredali sve sarmice, pokriti ih odozgo opet listovima raštike, narezati 1 mrkvu, pa pokriti jednim dubokim tanjirom (kako se ne bi odmotale prilikom kuhanja), zaliti vrućom vodom da pređe 2 prsta preko sarmica, staviti 2 kašike paradajz pirea i kašiku ulja.
Staviti da se kuha na laganoj vatri oko 1 - 1,5 sat. Mnooooogo su ljepše kad se dugo krčkaju na laganoj vatri, kao i obična sarma u kiselom kupusu. Po potrebi dolijte vode, ovisno da li više volite bez puno tečnosti ili sa više tečnosti.
Servirati tople uz obaveznu kašiku kisele pavlake ili milerama.
Dobar tek :)
I ovaj način je više nego odličan. Za sve one domaćice koje nisu pravile, evo i recepta:
Sastojci:
1 kg mljevenog mesa
200 gr riže
1 veća glavica crvenog luka
1 mrkva
4-5 režnjeva bijelog luka
4 kašike vruće vode
1 kašika ulja
vegeta
biber
1 kašika mljevene crvene paprike
i
mladi listovi raštike (količinu nisam mjerila ali ćete vi to odokativno znati)
+
2 kašike paradajz pirea
1 kašika ulja
Za početak listove raštike obariti nekih 7-8 minuta, a zatim staviti u cjediljku i ocijediti ih.
Mljeveno meso i sve ostale sastojke (luk i jedan i drugi, te mrkvu sitno isjeckati) dobro izmješati da smjesa bude kompaktna.
U listove raštike motati mješavinu od mljevenog mesa.
Šerpu obložiti po dnu listovima raštike i redati formirane sarmice jednu do druge. Kad ste poredali sve sarmice, pokriti ih odozgo opet listovima raštike, narezati 1 mrkvu, pa pokriti jednim dubokim tanjirom (kako se ne bi odmotale prilikom kuhanja), zaliti vrućom vodom da pređe 2 prsta preko sarmica, staviti 2 kašike paradajz pirea i kašiku ulja.
Staviti da se kuha na laganoj vatri oko 1 - 1,5 sat. Mnooooogo su ljepše kad se dugo krčkaju na laganoj vatri, kao i obična sarma u kiselom kupusu. Po potrebi dolijte vode, ovisno da li više volite bez puno tečnosti ili sa više tečnosti.
Servirati tople uz obaveznu kašiku kisele pavlake ili milerama.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar