SLATKI HLJEB SA SUHIM GROŽĐEM I BRUSNICAMA
Odličan za doručak uz bijelu kafu, čaj ili crnu kafu...
Sastojci:
4 jaja
180 gr šećera
1 vanilin šećer
3-4 kašike vode
150 gr brašna
100 gr gustina
3 kašičice praška za pecivo
1 čaša suhog grožđa i brusnica (možete samo jedno ili drugo)
Kalup za pečenje premazati puterom i posuti mrvicama.
Rernu zagrijati na 180 stepeni.
Prosijati brašno sa gustinom i praškom za pecivo.
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
Žumanjke sa polovinom šećera i vanilin šećerom dobro izmiksati da postanu svijetli i narastu.
Oprati metlice od miksera pa u drugoj posudi izmiksati bjelanjke sa drugom polovinom šećera i vodom da dobijete čvrst snijeg.
U žumanjke dodati prosijano brašno sa gustinom i praškom pa na najmanjoj brzini mikserom sjediniti.
Snijeg od bjelanjaka istresti na smjesu od žumanjaka i špatulom lagano izmiješati da se fino sjedini. Dodati na kraju suho grožđe i brusnice i još jednom lagano promiješati.
Istresti u pripremljen kalup i staviti da se peče oko 20-25 minuta.
Provjeriti čačkalicom da li je pečeno.
Ispečen slatki hljeb ostaviti u kalupu 10-tak minuta, zatim izvaditi i ostaviti na rešetku da se potpuno ohladi.
Sjeći i poslužiti.
Po želji ga možete posuti šećerom u prahu, ja danas nisam :)
Sastojci:
4 jaja
180 gr šećera
1 vanilin šećer
3-4 kašike vode
150 gr brašna
100 gr gustina
3 kašičice praška za pecivo
1 čaša suhog grožđa i brusnica (možete samo jedno ili drugo)
Kalup za pečenje premazati puterom i posuti mrvicama.
Rernu zagrijati na 180 stepeni.
Prosijati brašno sa gustinom i praškom za pecivo.
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
Žumanjke sa polovinom šećera i vanilin šećerom dobro izmiksati da postanu svijetli i narastu.
Oprati metlice od miksera pa u drugoj posudi izmiksati bjelanjke sa drugom polovinom šećera i vodom da dobijete čvrst snijeg.
U žumanjke dodati prosijano brašno sa gustinom i praškom pa na najmanjoj brzini mikserom sjediniti.
Snijeg od bjelanjaka istresti na smjesu od žumanjaka i špatulom lagano izmiješati da se fino sjedini. Dodati na kraju suho grožđe i brusnice i još jednom lagano promiješati.
Istresti u pripremljen kalup i staviti da se peče oko 20-25 minuta.
Provjeriti čačkalicom da li je pečeno.
Ispečen slatki hljeb ostaviti u kalupu 10-tak minuta, zatim izvaditi i ostaviti na rešetku da se potpuno ohladi.
Sjeći i poslužiti.
Po želji ga možete posuti šećerom u prahu, ja danas nisam :)
Primjedbe
Objavi komentar