CHERRY PIE
Višnje su moja slabost. U kojoj god kombinaciji bile - prosto su savršene.
Ova pita od višanja je tako sočna i fina da je jednostavno morate probati. Tijesto je prhko, mekano i topi se u ustima. Nadjev od bjelanjaka i vanilije sa višnjama preko - savršena harmonija kiselkasto-slatkog okusa.
Uživajte u savršenom vanila-višnjastom okusu :)
Sastojci za tijesto:
300 gr brašna
200 gr putera
1 prašak za pecivo
70 gr šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
2 kašike pavlake
5 žumanjaka
Nadjev:
5 bjelanjaka
150 gr šećera
2 kesice praha za puding od vanilije
6 kašika ulja
1 kašičica ekstrakta vanilije
500 gr višanja (mogu zaleđene višnje, a isto tako možete staviti svoje omiljeno voće - maline, jagode, borovnice, kupine)
+
šećer u prahu za posipanje
Prosijati brašno sa praškom za pecivo. Dodati šećer i na listiće izrezan hladan puter. Utrljati puter u brašno da dobijete mrvice. U smjesu dodati žumanjke, pavlaku i vaniliju. Na brzinu umijesiti glatko tijesto, po potrebi možete dodati još vrlo malo brašna, ali ne pretjerujte, ne smije biti pretvrdo.
Podijeliti na 2 dijela (veći i manji dio), veći dio zamotati u streč foliju i ostaviti u frižider na 30 miinuta. Manji dio tijesta podijeliti na 2 loptice i odvojeno zamotati u streč foliju, a zatim ih staviti u zamrzivač.
Kad je odstajalo tijesto, izvadite veći dio tijesta na pobrašnjen sto, provjerite tijesto u zamrivaču - ako se dobro stvrdnulo, prebacite ga dole u frižider. Tijesto razvaljati na pek papiru veličine pleha (moj je bio 33 x 23 cm) i zajedno sa papirom staviti u pleh. Po potrebi fino potapkajte rukama.
Tek sada pripremite nadjev.
Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg, postepeno dodavati šećer i vaniliju, neprestano miksati. Kad ste dobili čvrst šlag, prah za puding prosijte na pripremljeni snijeg i lagano špatulom izmiješajte da nema grudvica. Dodati ulje i opet lagano promiješati.
Smjesu rasporediti po pripremljenom tijestu.
Odozgo poredajte višnje.
Sad izvadite jednu lopticu tijesta iz frižidera i narendajte je preko višanja. Podijelila sam tijesto na dvije manje loptice da se ne bi zagrijavale od ruke dok rendate, ovako je lakše. Ako vam ostane komadića tijesta u ruci koji se ne daju izrendati, samo ih usitnite rukama i pospite po piti.
Rerna mora biti zagrijana na 180 stepeni.
Pitu stavite da se peče prvih 15 minuta na 180 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 150-160 stepeni i pecite narednih 15 minuta, potom isključite rernu i ostavite pitu u rerni još 15 minuta.
Izvadite i rerne i ostavite da se dobro ohladi, a onda je pospite šećerom u prahu, isjecite i poslužite.
Ova pita od višanja je tako sočna i fina da je jednostavno morate probati. Tijesto je prhko, mekano i topi se u ustima. Nadjev od bjelanjaka i vanilije sa višnjama preko - savršena harmonija kiselkasto-slatkog okusa.
Uživajte u savršenom vanila-višnjastom okusu :)
Sastojci za tijesto:
300 gr brašna
200 gr putera
1 prašak za pecivo
70 gr šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
2 kašike pavlake
5 žumanjaka
Nadjev:
5 bjelanjaka
150 gr šećera
2 kesice praha za puding od vanilije
6 kašika ulja
1 kašičica ekstrakta vanilije
500 gr višanja (mogu zaleđene višnje, a isto tako možete staviti svoje omiljeno voće - maline, jagode, borovnice, kupine)
+
šećer u prahu za posipanje
Prosijati brašno sa praškom za pecivo. Dodati šećer i na listiće izrezan hladan puter. Utrljati puter u brašno da dobijete mrvice. U smjesu dodati žumanjke, pavlaku i vaniliju. Na brzinu umijesiti glatko tijesto, po potrebi možete dodati još vrlo malo brašna, ali ne pretjerujte, ne smije biti pretvrdo.
Podijeliti na 2 dijela (veći i manji dio), veći dio zamotati u streč foliju i ostaviti u frižider na 30 miinuta. Manji dio tijesta podijeliti na 2 loptice i odvojeno zamotati u streč foliju, a zatim ih staviti u zamrzivač.
Kad je odstajalo tijesto, izvadite veći dio tijesta na pobrašnjen sto, provjerite tijesto u zamrivaču - ako se dobro stvrdnulo, prebacite ga dole u frižider. Tijesto razvaljati na pek papiru veličine pleha (moj je bio 33 x 23 cm) i zajedno sa papirom staviti u pleh. Po potrebi fino potapkajte rukama.
Tek sada pripremite nadjev.
Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg, postepeno dodavati šećer i vaniliju, neprestano miksati. Kad ste dobili čvrst šlag, prah za puding prosijte na pripremljeni snijeg i lagano špatulom izmiješajte da nema grudvica. Dodati ulje i opet lagano promiješati.
Smjesu rasporediti po pripremljenom tijestu.
Odozgo poredajte višnje.
Rerna mora biti zagrijana na 180 stepeni.
Pitu stavite da se peče prvih 15 minuta na 180 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 150-160 stepeni i pecite narednih 15 minuta, potom isključite rernu i ostavite pitu u rerni još 15 minuta.
Izvadite i rerne i ostavite da se dobro ohladi, a onda je pospite šećerom u prahu, isjecite i poslužite.
Primjedbe
Objavi komentar