ĐUVEČ SA COUS-COUSOM
Ako mene pitate, daleko ljepša varijanta od đuveča sa rižom. Cous-cous je fantastičan i odlično se uklapa u sve gdje biste inače stavili rižu ili tjesteninu, a uz to je brže i jednostavnije pripreme.
Pa...evo ideje za sutrašnji ručak :)
Sasojci su slijedeći:
2 paradajza
1 tikvica
1 patlidžan
1 veća glavica crvenog luka
5 crvenih paprika
4 režnja bijelog luka
1 mrkva
malo graška
1 kašika Worcester sosa
svježi peršun
1 šolja cous-cousa (od 250 ml)
1,5 šolja vode
100 ml pasiranog paradajza
vegeta
biber
Luk isjeći na tanke šnitice i pržiti ga na malo ulja dok ne postane staklast. Dodati narezani paradajz, paprike, tikvicu i patlidžan, pa grašak, isjeckanu mrkvu, bijeli luk, začiniti vegetom i biberom, po želji možete dodati i 1 kašiku Worcester sosa. Na kraju nasuti pasirani paradajz i poklopljeni dinstati dok povrće omekša. Svako malo promiješati. Dodati i sitno sjeckan svježi peršun.
U posudu staviti cous-cous te ga preliti sa 1,5 šoljom vruće vode i ostaviti 10-tak minuta da nabubri.
Kada je nabubrio, dodati ga u đuveč, sve zajedno promiješati i sve još kratko prodinstati, skloniti sa ringle, poklopiti i ostaviti poklopljeno oko 5 minuta. Po potrebi dodatno začiniti.
Servirati toplo kao prilog pečenim pilećim batacima ili nekom drugom mesu, a odličan je i kao samostalan obrok.
Dobar tek :)
Pa...evo ideje za sutrašnji ručak :)
Sasojci su slijedeći:
2 paradajza
1 tikvica
1 patlidžan
1 veća glavica crvenog luka
5 crvenih paprika
4 režnja bijelog luka
1 mrkva
malo graška
1 kašika Worcester sosa
svježi peršun
1 šolja cous-cousa (od 250 ml)
1,5 šolja vode
100 ml pasiranog paradajza
vegeta
biber
Luk isjeći na tanke šnitice i pržiti ga na malo ulja dok ne postane staklast. Dodati narezani paradajz, paprike, tikvicu i patlidžan, pa grašak, isjeckanu mrkvu, bijeli luk, začiniti vegetom i biberom, po želji možete dodati i 1 kašiku Worcester sosa. Na kraju nasuti pasirani paradajz i poklopljeni dinstati dok povrće omekša. Svako malo promiješati. Dodati i sitno sjeckan svježi peršun.
U posudu staviti cous-cous te ga preliti sa 1,5 šoljom vruće vode i ostaviti 10-tak minuta da nabubri.
Kada je nabubrio, dodati ga u đuveč, sve zajedno promiješati i sve još kratko prodinstati, skloniti sa ringle, poklopiti i ostaviti poklopljeno oko 5 minuta. Po potrebi dodatno začiniti.
Servirati toplo kao prilog pečenim pilećim batacima ili nekom drugom mesu, a odličan je i kao samostalan obrok.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar