ponedjeljak, 29. prosinca 2014.

JABUKA-ĐUMBIR KOCKE

Ako niste probali ovaj fenomenalan spoj jabuka i đumbira, obavezno probajte.



Biskvit:


  • 4 jaja
  • 14 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1,5 dcl ulja
  • 1,5 dcl mlijeka
  • 16 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašika mljevenog đumbira 

Nadjev:


  • 1 kg nakiselih jabuka
  • 50 gr putera
  • 5-6 kašika šećera
  • kašičica cimeta

Za posipanje:

  • šećer u prahu 
  • vanilin šećer


Jabuke oguliti i isjeći na kriške. U šerpi otopiti i zagrijati puter, pa staviti jabuke, posuti cimetom i šećerom, promiješati, poklopiti i ostaviti da se dinstaju toliko da puste sok i omekšaju. Tada ih skloniti sa ringle i pripremiti biskvit.

Rernu zagrijati na 180°.

Odvojiti bjelanjke i žumanjke, pa bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i ostaviti sa strane.

U žumanjske dodati šećer i miksati dok se šećer istopi, a zatim dodati ulje, vanilin šećer, đumbir, mlijeko i još kratko miksati. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo pa dodati u pripremljenu smjesu i kratko izmiksati da se poveže. Na kraju žicom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Smjesu podijeliti na dva dijela.

U nauljen i pobrašnjen pleh sipati polovinu smjese i staviti da se peče oko 10-15 minuta. Potrebno je samo da se formira korica na vrhu biskvita.

Izvaditi pleh, po biskvitu poredati pripremljene jabuke (zajedno sa sokom koji su pustile), pa posuti drugom polovinom pripremljene smjese. Vratiti u rernu i peći do kraja. Najbolje čačkalicom provjerite da li je pečen.

Ispečen kolač ostaviti da se ohladi u plehu, a onda posuti šećerom u prahu uz dodatan vanilin šećera, sjeći na kocke i servirati.

Uživajte :)






Nema komentara:

Objavi komentar