petak, 21. studenoga 2014.

RAŽENA ŠTRUDLA SA DŽEMOM I ORASIMA

Dovoljno je reći štrudla...

Malo drugačije tijesto, koje se radi bez jaja, sa vodom, uz vrlo malo jogurta, pokazalo se fantastičnim. Mekano kao duša.





Tijesto:



  • 100 gr raženog brašna
  • 290 gr bijelog brašna
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika jogurta
  • 3 kašike šećera
  • mlaka voda - količina po potrebi

Nadjev:


  • 7-8 kašika džema (vrsta džema po vašem izboru, ja sam koristila od višnje)
  • 5-6 kašika sjeckanih oraha

Po želji šećer u prahu za posipanje.


Od svih sastojaka zamijesiti srednje mekano tijesto, koje se ne lijepi za ruke. Dobro ga izraditi, pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste.

Nadošlo tijesto premjesiti na pobrašnjenoj podlozi i podijeliti na dva dijela za dvije štrudle.

Svaki dio razvaljati u pravougaoni oblik, debljine 0,5 cm. Premazati džemom i posuti sjeckanim orasima pa zarolati.

Staviti u nauljen duguljasti pleh (ja sam koristila kalupe za hljeb) i ostaviti još oko 20-tak minuta.

Peći u zagrijanoj rerni na 180° oko 25 minuta.

Ispečene ostaviti u kalupu da se malo prohlade, zatim ih izvaditi i zamotati u čistu i suhu krpu da dodatno omekšaju i ohlade se.

Ohlađene posuti šećerom u prahu, sjeći na kriške i poslužiti.

Jednostavne i divne...





Nema komentara:

Objavi komentar