petak, 21. studenoga 2014.

INTEGRALNI HLJEB OD 5 VRSTA BRAŠNA

Savršen i zdrav hljeb.. Mekan i svjež i sutra, pa i prekosutra... :)

Probajte...





Mjera je čaša od 2 dcl!


Sastojci:



  • 1 čaša heljdinog brašna
  • 1 čaša raževog brašna
  • 1 čaša ječmenog brašna
  • 3 kašike sojinog brašna
  • 3 čaše pšeničnog brašna
  • 2 kašike suhog kvasca
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 pune kašike sjemenki suncokreta
  • 1 kašika mljevenog lana
  • 1 kašika sjemenki lana
  • mlaka voda - količina po potrebi

Sve vrste brašna pomiješati, pa dodati sjemenke, ulje, so, šećer i dodavati mlaku vodu toliko da dobijete mekano, skoro ljepljivo tijesto.
Drvenom kuhačom ga dobro izmješati i ostaviti na toplo mjesto da naraste.

Radni sto obilno posuti brašnom i istresti nadošlo tijesto, lagano ga rukama promijesiti da dobijete malkice čvršće tijesto.
Podijeliti na 7 dijelova i blago rukom oblikovati loptice. Ne obraćajte pažnju ako vam se tijesto i dalje blago lijepi za ruke, tako treba da bude.

Redati u nauljen pleh, pa ostaviti da još jednom naraste.

Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 30-35 minuta.


Ispečen hljeb pokriti vlažnom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Savršeno je mekan i jako, jako ukusan.



Nema komentara:

Objavi komentar