petak, 21. ožujka 2014.

SIRNICA OD GOTOVIH KORA SA PREMAZOM

Kad vam se žuri i nemate vremena za domaće jufke, gotove kore su odlična zamjena.
Pita spremljena na ovaj, malo drugačiji način, izuzetno podsjeća na starinske kvasne pite naših baka, a kore budu divno mekane kao domaće. Tajna je u premazu, vidjet ćete i kakvom :)

Probajte i ovako, dopast će vam se ;)




Sastojci:


  • 500 gr gotovih kora za pitu
Premaz:

  • 1 kesica suhog kvasca
  • malo šećera
  • so
  • 3 jaja
  • 4 šoljice (za kafu) mlijeka
  • 2 šoljice ulja
  • 20 ravnih kašika brašna
Nadjev:

  • 400 gr mladog sira
  • 2 jaja
  • so
Suhi kvasac sipati u jednu čašu, pa dodati malo šećera, soli i malo mlake vode, izmiješati i ostaviti da fermentira.

Žicom umutiti jaja, pa dodati mlijeko, ulje, fermentirani kvasac i brašno. Mikserom izmiksati da nema grudvica. Posoliti po ukusu. Smjesa će biti poput smjese za palačinke.

U posebnoj posudi žicom umutiti jaja, dodati sir, fino kašikom sjediniti i posoliti.

Prebrojati kore u pakovanju. Kod mene ih je bilo 15 što je bilo taman za 5 rolatića. U principu tri kore idu za jednu savijaču.

Staviti prvu koru na sto, kašikom nanijeti otprilike 3 kašike premaza, pa kistom razmazati, staviti drugu koru, također premazati, a potom treću. Po kraju poredati dio nadjeva od sira, ostatak kore premazati premazom. Sa bočnih strana kore saviti prema unutra (kako nadjev ne bi curio prilikom pečenja) i zarolati.

Formiranu savijaču staviti u nauljen pleh. Ponoviti postupak sa ostatkom kora.

Premaz koji vam je preostao kistom premažite preko savijača.

Rerna treba biti zagrijana na 180 stepeni.



Staviti pitu da se peče oko 20-25 minuta - da lijepo porumeni.

Ispečenu pokriti čistom krpom da malo odmori, a potom isjeći na komade i poslužiti uz jogurt ili salatu.

Dobar tek :)









1 komentar: