subota, 22. ožujka 2014.

PREVRNUTI KOLAČ SA JABUKAMA

Kad bi mene pitali - od svih voćnih kolača - kolači sa jabukama i višnjama su mi najdraži.
Nekako se uvijek brzo pojedu i predivno mirišu.

Danas je bio ovaj jednostavan i brz kolač, ali ništa manje ukusan od svih ostalih kolača sa jabukama.




Nadjev:


  • 1 kg jabuka
  • 100 gr mljevenog keksa
  • sok 1 limuna
  • kesica mljevenog cimeta
  • 1 kašičica muškatnog oraščića
  • 1,5 kašika ruma (nije obavezno)
Kora:

  • 5 jaja
  • 250 gr šećera
  • 125 gr brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 150 ml ulja

šećer u prahu za posipanje

Jabuke oguliti, pa isjeckati na manje kockice. Preliti ih limunovim sokom i izmješati.

Okrugli kalup promjera 28 cm premazati uljem i posuti mljevenim keksom. Preko keksa rasporediti isjeckane jabuke, pa ih posuti cimetom, muškatnim oraščićem i poprskati rumom.

Rernu zagrijati na 180 stepeni.

Pjenasto izmiksati cijela jaja i šećer, a  zatim dodati brašno, prašak za pecivo i nastaviti mućenje još malo. Sipati ulje i mutiti još oko 1 minut.

Smjesu sipati preko jabuka. Peći u zagrijanoj rerni 30-35 minuta.

Ispečen kolač ostaviti da se hladi oko 20 minuta.

Nožem obići oko obruča kalupa i kolač prevrnuti na pladanj za posluživanje.
Ostaviti da se potpuno ohladi.

Prije posluženja obilno posuti šećerom u prahu i rezati na trokutiće ili romboide.












Nema komentara:

Objavi komentar