nedjelja, 23. ožujka 2014.

PIRJAN OD ŠPINATA I BULGURA

Fantastičan i jako ukusan prilog uz bilo koju vrstu mesa, a uz dodatak pavlake ili milerama - čak i samostalan obrok.

Savršeno se uklopio uz piletinu i krompir.

Moram naglasiti da je priprema najjednostavnija na svijetu, zato ne oklijevajte, probajte i vi :)

Napominjem da ovaj pirjan možete pripremiti i u rerni, s tim da tokom pripreme bar dva puta promiješate kašikom odozdo prema gore i provjerite da li treba doliti malo vode i da umjesto bulgura možete koristiti rižu.




Sastojci:

  • 500 gr špinata
  • 4 režnja bijelog luka
  • 100 gr bulgura
  • 1 dcl vode
  • 50 ml maslinovog ulja
  • so
  • biber
Bulgur oprati i potopiti u ključalu vodu, pa ostaviti da odstoji 20-tak minuta.

Špinat dobro oprati, ocijediti i isjeckati na manje trakice.
Bijeli luk isjeckati sitno.

U šerpu za pirjanje - stavite pola količine pripremljenog špinata, pospite bijeli luk, posolite i pobiberite, pospite ocijeđenim bulgurom, pa stavite drugi red nasjeckanog špinata. Opet posoliti i pobiberiti /pazite da ne pretjerate). Zalijte sa 1 dcl vode i maslinovim uljem, pa stavite na ringlu - srednje jaka temperatura.

Kad prokuha povremeno promiješajte i dinstajte sve dok bulgur ne bude skuhan ili riža ako pripremate s rižom. Po potrebi dolijte tek malo vode.

Kad se bulgur skuha i vaše jelo je gotovo.

Poslužite toplo. Po želji možete preko naribati parmezan ili preliti pavlakom, mileramom itd.

Dobar tek uz ovo fino i jednostavno jelo :)









Nema komentara:

Objavi komentar