nedjelja, 16. ožujka 2014.

JUNEĆE ŠNICLE IZ RERNE

Poznajem mnoge osobe koje izbjegavaju juneće šnicle jer su im pretvrde, žilave i slično. E baš te juneće šnicle (koje neopravdano zaobilaze) spremljene na ovaj način su fantastično mekane, ukusne, tope se u ustima i moj su favorit - čak ispred telećih šnicli.

Prilog odredite sami - pire krompir, rižoto, pastu, kuhani krompir, dinstano povrće, ali meni danas nije trebalo - ništa :))) Uz mladi luk - taman :)))

Opet nešto jednostavno i brzo...



4 juneće šnicle
so
biber
2 kašike ulja

Za umak:

7 dcl vode
1 velika vrhom puna kašika senfa
6-7 režnjeva bijelog luka
2 kašike soya sosa
1 lovorov list
malo vegete i bibera
1 kašika integralnog brašna razmućena u malo vode (bez grudvica)
suhi peršun
suhi vlasac

Kad budete kupovali juneće šnicle, zamolite da vam isjeku šnicle debljine najmanje 1 cm i nemojte ih tući batom za meso. Iskustvo je pokazalo da su istucane šnicle ipak žilavije i manje sočne.

Šnicle samo operite i posušite kuhinjskim ručnikom, posolite ih i pobiberite sa obje strane.
U tavi zagrijte ulje pa propržite šnicle toliko da se sa obje strane uhvati fina rumena korica i izvadite na tanjir.

Na ulje u kojem su se pržile šnicle dolijte vodu, pa dodajte kašiku senfa, isjeckan bijeli luk, soya sos, lovorov list, malo vegete i bibera i brašno pomiješano sa malo vode, pa prokuhajte da se umak blago zgusne.

U vatrostalnu tepsiju poredajte propržene šnicle, prelijte ih pripremljenim sosom, pokrijte aluminijskom folijom i stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni da se peku oko sat vremena.

Vaše šnicle su uz minimalno truda - gotove i savršeno sočne i mekane.

Sos će biti divne gustine i jako ukusan.



Poslužite uz salatu i prilog koji vam se dopada.

Slike vam govore sve...!

Dobar tek :)







1 komentar:

  1. Zanimljiv recept. Vrlo,vrlo ukusno i drugačije nego klasika.

    OdgovoriIzbriši