subota, 25. siječnja 2014.

PODVARAK

Nezaobilazno jelo u zimskom periodu. Od svih ukućana, ja ga najviše volim, pa se povremeno obradujem ovim jelom.

Klasika ali neka se nađe u blogu :) Za sve one domaćice koje ga možda nisu ranije pripremale.

Dobar tek :)


Sastojci:

1 srednja glavica kiselog kupusa
1 glavica crvenog luka
5-6  kašika ulja
dimljena rebra (količina po želji)
1 kašika mljevene crvene paprike
voda
biber
vegeta (po potrebi)
suhi peršun

Kiseli kupus izrezati na sitno, pa ga dobro oprati pod mlazom vruće vode ili eventualno kratko prokuhati ako je kupus previše kiseo ili slan.

Suha rebra oprati vrućom vodom i staviti ih da se prokuhaju oko 10-tak minuta. Ocijediti.

U šerpi zagrijati ulje, pa dodati isjeckan crveni luk i dinstati dok luk ne postane staklast. Dodati ocijeđena suha rebra i izrezani kupus, posuti crvenom mljevenom paprikom i doliti vode toliko da prekrije kupus i krčkati na laganoj vatri oko 90 minuta. Činjenica je što se duže krčka i na laganijoj vatri, to bude ukusniji. Po potrebi dodavati vode.

Postoji varijanta koju također volim, a to je da se tako sjedinjen kupus, meso i luk prebace u pekač i zapeče u rerni uz povremeno dolijevanje vode po potrebi. Ništa manje ukusno od variva.

Po potrebi dodajte vegete, mada je u principu podvarak uvijek dovoljno slan, jer su slana i rebra a i kupus, posuti sušenim peršunom i poslužiti.

Prijatno vam :)






Nema komentara:

Objavi komentar