petak, 17. siječnja 2014.

MESNI MUFFINI I PROKULICE U PREZLI

Moj današnji ručak... Mesni muffini su jako fini i definitivno brža i ukusnija varijanta od klasičnih faširanih šnicli, a o prokulicama ne treba puno pisati - ili ih volite ili ne. Ja ih obožavam, a u ovoj varijanti sa prezlama su odlične.

Probajte :)


Sastojci za mesne muffine:

5 kuhanih jaja

+

500 gr mljevenog mesa
5 jaja
1 manja glavica crvenog luka
4 režnja bijelog luka
5 supenih kašika prezle
kašičica sode bikarbone
vegeta, biber
kašičica sušenog peršuna
kašičica mljevenog đumbira
kašičica sušenog celera
kašičica origana
kašičica curry začina

+

1 kg prokulica
3-4 kašike prezle
2-3 kašike putera
biber
vegeta


Kuhana jaja isjeći na kriške.

NAPOMENA: Možete skuhati i 6 jaja pa ih samo prepoloviti po širini i u kalupe stavljati polovicu kuhanog jajeta sa rezanom stranom dole i sipati odozgo smjesu od mesa.

U posudi izmiješati sve sastojke za mafine da smjesa bude kompaktna.

Rernu zagrijati na 190 stepeni.

U svaki kalup za mafine staviti krišku kuhanog jajeta (birati one veće), pa preko toga sipati smjesu od mesa. Količina smjese je taman za 12 mafina, skoro ravno punjeni otvori.

Stavite mafine da se peku 20-tak minuta.

Ispečene odmah izvaditi iz kalupa.

U međuvremenu staviti prokulice da se kuhaju oko 10-tak minuta na srednje jakoj vatri. Ocijediti ih u cjediljci.

U tavu staviti puter i otopiti ga na srednje jakoj vatri, pa dodati prezlu i promiješati. Sad dodati ocijeđene prokulice, sve zajedno kratko promiješati, pobiberiti, dodati vegetu ili so, izmiješati i prilog je spreman za serviranje.

Poslužiti toplo.

Dobar tek :)









Nema komentara:

Objavi komentar