PIROŠKE PUNJENE SIROM

Hello! 😀❤️

Ne znam kako da vam opišem ovu divnoću?! Hrskave, bez puno tijesta, više šuplje piroške punjene sirom, a rade se od poparenog tijesta.

Kada malo stanu, mekane su kao duša, pa ih možete jesti hrskave ili mekane, kako više volite. 

Probajte i vi, nećete zažaliti.👌🏻👍🏻🫶🏻





🍀Sastojci:

- 250 ml vrele vode

- 250 ml mlake vode

- 4-5 kašika brašna

- cca 700 gr brašna

- 3 kašike ulja

- 10 gr suhog kvasca

- 1 čajna kašika šećera

- 2 čajne kašike soli 


🍀Nadjev:

- 450 gr mješavine mladog sira i pavlake 

- so

- ulje za prženje 


U posudu staviti 250 ml mlake vode, dodati suhi kvasac i šećer, promiješati pa ostaviti 10-tak minuta da fermentira.

U zdjelu staviti 4-5 kašika brašna, preliti sa 250 ml vrele vode i sve izmješati bez grudvica. Neka se malo prohladiti dok nadođe kvasac.

Fermentirani kvasac sipati preko poparenog brašna, pa postepeno dodavati ostatak brašna uz stalno miješanje rukom. Preliti uljem i miješati dok tijesto upije ulje. Formirati loptu, prekriti čistom krpom i ostaviti da nadolazi 40 min.

Nadošlo tijesto, prebaciti na pobrašnjenu podlogu, oblikovati valjak i izrezati na 16 dijelova. Formirati male loptice i poredati ih na brašnom posutu tacnu, pokriti i neka odmore 5 min. 

Svaku lopticu razvaljati u elipsast oblik što tanje, staviti nadjev na početak, pa zarolati kao kiflu, s tim što morate stisnuti rubove i zalijepiti da fil ne iscuri. Redajte na tacnu posutu sa malo brašna, pokrijte i neka stanu 5 minuta.

Piroške pržiti u zagrijanom ulju na srednjoj temperaturi da lijepo porumene sa svih strana. Napominjem da uopšte ne piju ulje. 

Možete ih puniti i šunkom, suhim mesom, nekim drugim sirom ili prazne. Sigurna sam da će vam se svidjeti u bilo kojoj kombinaciji. Tijesto je pahuljasto, vazdušasto, predivno.

Poslužiti ili tople (hrskave) ili hladne (mekane) uz šolju mlijeka ili jogurta.

Dobar tek svima koji probaju! 👌🏻❤️🍀❣️

Uživajte u ostatku dana.🥰

-------------



Primjedbe

Popularni postovi