SIRUP OD VIŠANJA (BEZ TERMIČKE OBRADE)

Pišem vam recept za sirup od višanja 🍒, od samo par sastojaka, bez termičke obrade, vrlo jednostavno, a bogatog okusa, mirisa i prelijepe boje.

Višnje zadržavaju sve nutritivne vrijednosti, a sok je osvježavajući, idealan za nadolazeće tople dane, uz kockicu leda.




🍒Sastojci:

- 3 kg višanja

- 3 kesice limuntosa

- 1,5 l vode

- šećera po potrebi (čitaj dalje) 🤭


Višnje doooobro oprati (ne morate odstraniti košpe), i staviti ih ocijeđene u veću plastičnu posudu. Doooobro ih rukama izgnječiti, pomogla sam se gnječilicom za pire. Bitno je da puste što više soka. Zatim ih pospite limuntosom i prelijte sa 1,5 l vode. Izmješajte i prekrijte, pa ostavite da odstoje 24 h.


Sutradan ih u čistoj gazi dooobro ocijedite, kako bi izdvojili samo čisti sok. Izmjerite koliko ste soka dobili i na 1 litar soka ide 1 kg šećera (ja sam stavila manje). Sjedinite sok i šećer i uz povremeno miješanje ostavite da odstoji još 24 h. Bitno je da se sav šećer istopi.

Sipati u flaše. U frižideru ovako pripremljen sok može da stoji do 3 mjeseca, a ja ga i zamrznem u plastičnim bocama, pa imam cijelu zimu.

Razblažiti s vodom za slatkoću koja vam odgovara i uživajte. 💓

Želim vam divan dan! 🍒🍀💓



Primjedbe

Popularni postovi