LISNATA PECIVA PUNJENA SA 2 VRSTE SIRA
Jutros se pogledam u ogledalo, a ono mi kaže: "Nema veze, samo nek' si živa i zdrava!"
♡😁✔
I ja šta ću, bacim se na pripremu ovih fantastičnih lisnatih peciva punjenih sa 2 vrste sira.🥰 Ništa mekše i ukusnije od peciva nisam napravila.😍😍😍
Savršena su za doručak uz šolju jogurta ili mlijeka.
Sačuvajte recept da ne zaboravite probati. 🤭🤭🤭
🍀Sastojci:
- 500 gr brašna
- 1 jaje
- 200 ml mlake vode
- 60 gr otopljenog maslaca
- 1 kesica suhog kvasca
- 1 kašika pavlake
- 1 čajna kašika soli
- 2 prstohvata šećera
🍀Nadjev:
- 150 gr izrendane Mozzarelle
- 1 jaje
- 150 gr feta sira
- 2 kašike milerama
🍀 Premaz:
- 200 gr otopljenog maslaca
- 1 žumanjak i malo mlijeka
- sjemenke lana, susama i čurekota za posipanje
Od svih sastojaka zamijesiti mekanije ali neljepljivo tijesto, dobro ga izraditi, pokriti folijom i ostaviti da odmara 30 min.
Maslac otopiti. Mozarellu izrendati, dodati jaje, fetu i mileram, pa sve sjediniti kašikom.
Odmoreno tijesto na malo brašna premjesiti i podijeliti na 10-11 loptica. Pokriti ih da se ne suše.
Prvu lopticu razvaljati što tanje u kocku, premazati maslacem i preklopiti u pismo, kao što se radi kada se pravi lisnato tijesto. Dobit ćete kocku. Redati na tacnu i pokriti. Isto uraditi sa svim lopticama.
Sada svaku kocku razvaljati opet tanko u kocku, premazati maslacem, na sredinu staviti nadjev i preklopiti suprotne krajeve da dobijete jastučić. Krajeve spojiti prstima. Redati na papir. Formirana peciva premazati žumanjkom u koji ste dodali malo mlijeka i posuti sjemenkama.
Peći u rerni zagrijanoj na 200° 15 minuta.
Hrskava su i mirisna. Divota! 😍🥰
Primjedbe
Objavi komentar