PITULJICE SA GRIZOM I BADEMIMA

 Nešto sočno i moćno...👍🏻👌🏻🥰



☀️ Sastojci:

- 500 gr jufke za baklavu

- 100 gr sitno sjeckanog badema ili oraha

- 375 ml mlijeka

- 75 gr griza

- 1 jaje

- 2 kašike slatkog kajmaka ili pavlake

- pola praška za pecivo

- 100 gr maslaca

- 100 ml ulja


☀️Agda:

- 500 gr šećera

- 500 ml vode

- 2 vanilin šećera

- 2-3 kriške limuna


Prvo skuhati agdu. Šećer preliti vodom, dodati vanilin šećer, pa staviti da zakuha. Kad proključa kuhati 10 min, skloniti sa ringle, ubaciti limun i ostaviti da se ohladi.

Mlijeko staviti da prokuha, dodati lagano griz stalno miješajući i skuhati gusto. Skloniti i ostaviti da se ohladi.

Hladan griz izmiksati na najnižoj jačini miksera, pa dodati jaje, kajmak, prašak za pecivo i sve mikserom sjediniti.

Otopiti maslac i u njega dodati ulje. 

Jednu jufku premazati masnoćom, odozgo staviti drugu, isto premazati, pa nožem izrezati na 4 duge trake. Na početak svake trake staviti kašiku griza, odozgo posuti bademima i motati u trokute. Malo prstima pritisnuti da se fil ravnomjerno rasporedi.

Redati na pomazan pleh.

U pakovanju sam imala 12 jufki, po 2 se stavljaju, režu na 4 trake i dobila sam 24 pituljice.

Gotove premazati masnoćom i peći na 180° dok lijepo porumene, otprilike 20 min.

Ispečene zaliti hladnom agdom i ostaviti da se dobro ohlade.

Sočno, ukusno, relativno brzo.

Zasladite dan ovom odličnom poslasticom. ❣️💋🥰🍀

------------





Primjedbe

Popularni postovi