MERČIMEK ČORBA (Mercimek çorbası)
Mercimek çorbası, nešto divno iz turske kuhinje. Priprema skroz jednostavna, a okus neopisiv! 👌🏻👍🏻
Znamo da su prednosti crvene leće to da smanjuje razinu holesterola, štiti srce, dobra je za probavu, snižava razinu šećera u krvi, a nutritivno bogata vitaminom B, magnezijem, cinkom, kalijem i ima puno proteina.
Pa da krenemo s pripremom:
🔸200 gr crvene leće
🔸1 veći krompir
🔸1 mrkva
🔸1 glavica crvenog luka
🔸2 režnja bijelog luka
🔸so
🔸mljeveni biber
🔸1 kašika paradajz pirea
🔸1 kašika crvene paprike
🔸3 kašike ulja
🔸40 gr maslaca
🔸1 kašika suhe mente
🔸sok pola limuna
🔸1,5 litar vode
Luk, krompir i mrkvu isjeckati.
Na ulju prodinstajte luk crveni i bijeli sa mrkvom. Zatim dodati krompir. Još kratko dinstati, pa dodati dobro opranu i ocijeđenu leću i paradajz pire. Doliti vodu i ostaviti da kuha na srednjoj temperaturi 25-30 minuta.
Skloniti sa ringle i štapnim mikserom sve izblendati. Ako vam je pregusto, dodajte malo vode i vratite da prokuha. Zatim u čorbu dodati sok pola limuna, suhu mentu, so i biber. Sve dobro izmiješati.
U tavici otopiti puter, skloniti sa ringle, dodati crvenu papriku i dobro izmiješati.
Sipati čorbu, pa crvenom paprikom pokapati odozgo. Zaista da poseban šmek.
Servirajte uz limun, pa neka svako sebi doda ukoliko želi.
Uživajte u ovoj zdravoj čorbi. Ne da je odlična, perfektna je.👌🏻👌🏻🥰🥰🥰
Ako vam se recept sviđa, lajkajte, komentarišite, dijelite.👍🏻
---------------
Primjedbe
Objavi komentar