KOMANA KLJUKUŠA
Ovo je staro i skoro zaboravljeno bosansko jelo. Rijetko kad čujem da ga neko i usput spomene, kamoli napravi 🙄
Izuzetno brzo i jako ukusno, a što je danas bitno - jeftino. Sita cijela porodica.🙂
Komana kljukuša.... zasluženo je vraćam na svoj jelovnik.😄
Jedina mana je što poslije ovog jela nema poljubaca. 😂😂😂
A Bogami i sutradan je upitno. 😅😅😅😅
🍀 Sastojci:
- 2 jaja
- 500 gr brašna
- so
- 1 prašak za pecivo
- mlijeko (količina po potrebi - čitajte dalje 😄)
🍀Preliv:
- 8 punih kašika pavlake ili milerama
- 2 dcl mlijeka
- 7-8 režnjeva bijelog luka (u originalu idu i do 2 glavice 😂😂😂)
- so
- 100 gr otopljenog maslaca
Žicom umutiti jaja, posoliti ih, dodati čašu mlijeka, zatim brašno sa praškom za pecivo. Miješajte žicom i dolijte mlijeka toliko da vam smjesa bude malo gušća od smjese za palačinke. Svako brašno ne pije isto tečnosti, pa nisam pisala mjeru.
U pleh staviti 2-3 kašike ulja, fino rasporedite i stavite u zagrijanu rernu na 200° 2 minute da se ugrije. Sipati smjesu i peći na 200° 15-20 min da lijepo porumeni.
U međuvremenu u posudi izmiješajte pavlaku, mlijeko, posolite i dodajte sitno isjeckan bijeli luk. Maslac otopite i neka bude vreo.
Ispečenu kljukušu malo prohladiti i rukama kidati na zalogaje pa stavljati u posudu za posluživanje. Preliti smjesom od pavlake, pa "zacvrkati" vrućim maslacem.
Uz šolju jogurta uživajte u ovom prejednostavnom, a tako ukusnom obroku.👌🏻👍🏻🥰😍
*Po želji umjesto pavlake, možete koristiti jogurt sa bijelim lukom, posoliti i preliti kljukušu.
Uživajte u ostatku dana.🍀
Primjedbe
Objavi komentar