TURSKE LEPINJE SA MLADIM LUKOM (GOZLEME)
Izuzetno mekane, ukusne, prosto savršene za doručak ili večeru!
Uz šolju mlijeka, za moj ukus perfektno!
- 500 gr brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 vrećica praška za pecivo
- 5 kašika ulja
- so
- mlaka voda (količina po potrebi)
- 3-4 komada mladog luka
- 100 gr otopljenog maslaca i 5-6 kašika maslinovog ulja za premazivanje
U prosijano brašno dodati sve sastojke i dodavanjem mlake vode, sitno izrezanog mladog luka (i zeleni i bijeli dio), zamijesiti kompaktno, neljepljivo tijesto, srednje mekano, kao za pitu, premazati sa malo ulja i ostaviti pokriveno da odmori 20-tak minuta.
Nakon što je odmorilo, premjesiti ga i podijeliti na loptice (10-tak komada). Veličina loptice ovisi o tome kolika vam je tava, lepinja treba biti 0.5 cm debljine.
Svaku lopticu razvaljajte na veličinu tave.
Tavu zagrijati na srednje jakoj temperaturi. Lepinjicu premazati odozgo mješavinom otopljenog maslaca i maslinovog ulja i na suhu tavu okrenuti tu masnu stranu da se prži. Dovoljno je par minuta s jedne strane.
Dok se prži, premažite gornji suhi dio masnoćom. Okrenite i s druge strane.
Redati na veliki tanjir i svaku gotovu lepinju opet malo premazati maslacem.
Primjedbe
Objavi komentar