PRHKA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA (2)

 Izuzetno brza i jednostavna štrudla, ne treba vrijeme da nadolazi. Sve se radi odmah! Preukusna je, nemojte mi vjerovati na riječ, nego probajte.🤭🤭🤭

Mjera je šoljica za crnu kafu!



📍Tijesto:


- 2 jaja

- 2 šoljice šećera 

- 2 šoljice ulja

- 2 šoljice mlijeka

- 1 prašak za pecivo

- 14-15 šoljica brašna


📍Nadjev:

- džem od višanja (ako je rjeđi dodajte griza u smjesu)

i

- šećer u prahu za posipanje


U zdjeli izmiksati jaja i šećer do pjenaste strukture. Dodati mlijeko, ulje i polovinu brašna sa praškom za pecivo. Sjediniti kuhačom, a potom dodavati ostatak brašna (ostaviti brašna i za doradu), pa zamijesiti neljepljivo, glatko tijesto.

Zaista je odlično za raditi.

Podijeliti na 2 dijela, pokriti krpom i ostaviti 15 minuta.


Prvi dio tijesta razvaljati u pravougaonik debljine 0,5 cm. Izrezati na 3 trake po dužini. Fil nanijeti na sredinu, stranice podići gore i prstima zalijepiti. Krajeve također zalijepiti da fil ne curi.

Staviti na pek papir u pleh sa spojem okrenutim dole. Poredati 2 štrudlice jednu pored druge, a treću gore između te dvije.

Postupak ponoviti i sa drugim dijelom tijesta.

Odmah peći u rerni zagrijanoj na 180° 25-30 minuta. 

Ispečene štrudle, izvaditi na žicu za hlađenje, pokriti suhom krpom, pa streč folijom preko ušuškati i da odstoji 10-tak minuta.

Zatim posuti šećerom u prahu i rezati.

Ohlađene možete čuvati u limenoj kutiji nekoliko dana. Budu i dalje savršenog okusa i teksture.







Primjedbe

Popularni postovi