PRHKA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA (2)
Izuzetno brza i jednostavna štrudla, ne treba vrijeme da nadolazi. Sve se radi odmah! Preukusna je, nemojte mi vjerovati na riječ, nego probajte.🤭🤭🤭
Mjera je šoljica za crnu kafu!
📍Tijesto:
- 2 jaja
- 2 šoljice šećera
- 2 šoljice ulja
- 2 šoljice mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 14-15 šoljica brašna
📍Nadjev:
- džem od višanja (ako je rjeđi dodajte griza u smjesu)
i
- šećer u prahu za posipanje
U zdjeli izmiksati jaja i šećer do pjenaste strukture. Dodati mlijeko, ulje i polovinu brašna sa praškom za pecivo. Sjediniti kuhačom, a potom dodavati ostatak brašna (ostaviti brašna i za doradu), pa zamijesiti neljepljivo, glatko tijesto.
Zaista je odlično za raditi.
Podijeliti na 2 dijela, pokriti krpom i ostaviti 15 minuta.
Prvi dio tijesta razvaljati u pravougaonik debljine 0,5 cm. Izrezati na 3 trake po dužini. Fil nanijeti na sredinu, stranice podići gore i prstima zalijepiti. Krajeve također zalijepiti da fil ne curi.
Staviti na pek papir u pleh sa spojem okrenutim dole. Poredati 2 štrudlice jednu pored druge, a treću gore između te dvije.
Postupak ponoviti i sa drugim dijelom tijesta.
Odmah peći u rerni zagrijanoj na 180° 25-30 minuta.
Ispečene štrudle, izvaditi na žicu za hlađenje, pokriti suhom krpom, pa streč folijom preko ušuškati i da odstoji 10-tak minuta.
Zatim posuti šećerom u prahu i rezati.
Ohlađene možete čuvati u limenoj kutiji nekoliko dana. Budu i dalje savršenog okusa i teksture.
Primjedbe
Objavi komentar