FANTASTIČNI INTEGRALNI TROKUTIĆI
Kombinacija malina, ovsenih pahuljica, maka, susama, đumbira, lana, meda je prosto savršena!
Zdravi keksi i jaaaako ukusni. Za svaku preporuku.
Sastojci:
- 400 gr integralnog pšeničnog brašna
- 100 gr heljdinog brašna
- 100 gr susama
- 100 gr lana
- 30 gr maka
- 50 gr ovsenih pahuljica (izblendanih)
- 1 vanilin šećer
- 100 gr meda
- 100 gr palmine masti ili kokosovog ulja
- 1 kašicica mljevenog đumbira
- 200 gr kisele vode
Fil od malina:
- 400 gr malina
- 200 gr vode
- 150 gr šećera
- 100 gr pšeničnog griza
Maline, vodu i šećer zakuhati, dodati griz i sve skupa kuhati da se zgusne. Bit će čvršća i malo ljepljiva smjesa. Ostaviti da se prohladi. Na silikonsku podlogu (ili na 2-3 sloja streč folije, najlona) staviti smjesu, prekriti folijom i razvući oklagijom u pravougaonik.
Na isti način i istu mjeru razvući ćete i tijesto.
U posudu sa suhim sastojcima dodati sve mokre sastojke i umjesiti tijesto. Ostaviti ga da odmara 5 minuta. Ja sam i u tijesto dodala nekoliko malina da bude dekorativnije, a ne morate.
Sad razvući obje kore na istu mjeru kao fil.
Staviti jednu koru, pa pomoću silikonske podloge ili oklagije prebaciti fil na koru i odozgo drugu koru.
Preko staviti foliju ili silikonsku podlogu pa lagano oklagijom sve preći da se spojevi priljube.
Oštrim nožem isjeći trake širine 6 cm, a zatim rezati u trougliće.
Redati u pleh sa malim razmakom.
Peći na 180° oko 15 minuta.
Izađe oko 3 pleha keksića.👌🏻
***E sad ko voli slađe, može da poveća količinu šećera ili meda.
Količina vode zavisi od toga koliko brašno (integralno i heljdino) upija vlagu. Polako krenuti sa jednom količinom, pa postepeno dodavati ostatak tečnosti. Tijesto je odlično i super se razvija.
Primjedbe
Objavi komentar