FANTASTIČNI INTEGRALNI TROKUTIĆI

Kombinacija malina, ovsenih pahuljica, maka, susama, đumbira, lana, meda je prosto savršena!

Zdravi keksi i jaaaako ukusni. Za svaku preporuku.


Sastojci:

- 400 gr integralnog pšeničnog brašna

- 100 gr heljdinog brašna

- 100 gr susama

- 100 gr lana

- 30 gr maka

- 50 gr ovsenih pahuljica (izblendanih)

- 1 vanilin šećer

- 100 gr meda

- 100 gr palmine masti ili kokosovog ulja

- 1 kašicica mljevenog đumbira

- 200 gr kisele vode


Fil od malina:

- 400 gr malina

- 200 gr vode

- 150 gr šećera

- 100 gr pšeničnog griza


Maline, vodu i šećer zakuhati, dodati griz i sve skupa kuhati da se zgusne. Bit će čvršća i malo ljepljiva smjesa. Ostaviti da se prohladi. Na silikonsku podlogu (ili na 2-3 sloja streč folije, najlona) staviti smjesu, prekriti folijom i razvući oklagijom u pravougaonik. 

Na isti način i istu mjeru razvući ćete i tijesto.

U posudu sa suhim sastojcima dodati sve mokre sastojke i umjesiti tijesto. Ostaviti ga da odmara 5 minuta. Ja sam i u tijesto dodala nekoliko malina da bude dekorativnije, a ne morate.

Sad razvući obje kore na istu mjeru kao fil.

Staviti jednu koru, pa pomoću silikonske podloge ili oklagije prebaciti fil na koru i odozgo drugu koru. 

Preko staviti foliju ili silikonsku podlogu pa lagano oklagijom sve preći da se spojevi priljube.

Oštrim nožem isjeći trake širine 6 cm, a zatim rezati u trougliće.

Redati u pleh sa malim razmakom. 

Peći na 180° oko 15 minuta.

Izađe oko 3 pleha keksića.👌🏻

***E sad ko voli slađe, može da poveća količinu šećera ili meda.

Količina vode zavisi od toga koliko brašno (integralno i heljdino) upija vlagu. Polako krenuti sa jednom količinom, pa postepeno dodavati ostatak tečnosti. Tijesto je odlično i super se razvija.


Primjedbe

Popularni postovi