ŠTRUDLA SA ORASIMA

Za blagdane nezaobilazna! Možda vam se i moj recept dopadne.



Sastojci:

- 500 gr brašna

- 1 kesica suhog kvasca

- 60 gr maslaca

- 1 jaje + 1 žumanjak

- 60 gr šećera

- 2 dcl mlakog mlijeka

- malo limunove korice

- malo soli


Nadjev:

- 500 gr mljevenih oraha

- 150 gr šećera

- 1 vanilin šećer

- 1 kašičica cimeta

- 1,5 dcl vrućeg mlijeka


Kvasac razmutiti sa malo šećera i mlakog mlijeka i ostaviti da fermentira.

U posudu staviti brašno, so, žumanjak i jaje razmućeno u malo mlijeka, istopljeni maslac, šećer i limunovu koricu, pa na kraju dodati fermentirani kvasac. Uz dodavanje mlijeka umijesiti tijesto, koje se ne lijepi za rubove posude. Pokriti i ostaviti na toplo mjesto da naraste.

Za pripremu nadjeva mljevene orahe preliti vrućim mlijekom, dodati šećer, vanilin šećer i cimet i sve dobro izmiješati.

Nadošlo tijesto malo premjesiti i podijeliti na 2 dijela. Svaki dio razvući u pravougaoni oblik, premazati nadjevom i zarolati. Staviti u nauljen pleh. 

Ostaviti štrudle da odmore, pokrivebe krpom, a za to vrijeme rernu zagrijati na 180°.

Kada su štrudle odmorile, prije pečenja ih premazati blago umućenim bjelanjkom (da se dobije fina korica) i staviti peći u zagrijanu rernu oko 15-20 minuta da lijepo porumeni, a zatim smanjiti temperaturu na 160° i peći još 20 do 25 minuta.



Ispečenu pokriti suhom krpom i ostaviti da lijepo omekša. Prije rezanja posuti šećerom u prahu.

Rezati ohlađeno.


Primjedbe

Popularni postovi