KEŠKE

 Keške je tradicionalno jelo koje se kod nas priprema najčešće za Božić i može trajati nekoliko dana.

Jako je ukusno, hranjivo, a postoje i varijacije da se u keške stavlja i suho meso, ali pravi recept je da se kuha isključivo sa domaćim pilećim mesom i ne stavlja se so. Ona se dodaje kada se keške podgrijava za jelo, zajedno sa maslacem.




Sastojci:

- 1 domaće pile

- 500 gr lomljene pšenice ili geršla

- 2 l vode u kojoj se kuhalo meso (za početak a trebati će još vode)


U 2 litra vode staviti cijelo pile da se kuha, dok se skroz ne skuha. Otprilike sat vremena. 

Izvaditi pile iz vode i ostaviti sa strane da se skroz ohladi.

U vodu staviti geršlo i kuhati uz povremeno dodavanje vode dok ne bude skoro kašasto. Povremeno miješati da vam ne zagori. Kuhati na srednjoj temperaturi.

U međuvremenu ohlađeno pile očistiti od kostiju i meso dodati u geršlo i sve zajedno prokuhati da se sjedini i bude gusto.

Ostaviti i potpuno ohladiti.


Kada želite podgrijati, u posudu staviti komad maslaca da se istopi, dodati koliko želite geršla, posolite po ukusu i sve zajedno zagrijte. Ostatak držite u frižideru, a po potrebi možete i zalediti.



Primjedbe

Popularni postovi