KEŠKE
Keške je tradicionalno jelo koje se kod nas priprema najčešće za Božić i može trajati nekoliko dana.
Jako je ukusno, hranjivo, a postoje i varijacije da se u keške stavlja i suho meso, ali pravi recept je da se kuha isključivo sa domaćim pilećim mesom i ne stavlja se so. Ona se dodaje kada se keške podgrijava za jelo, zajedno sa maslacem.
Sastojci:
- 1 domaće pile
- 500 gr lomljene pšenice ili geršla
- 2 l vode u kojoj se kuhalo meso (za početak a trebati će još vode)
U 2 litra vode staviti cijelo pile da se kuha, dok se skroz ne skuha. Otprilike sat vremena.
Izvaditi pile iz vode i ostaviti sa strane da se skroz ohladi.
U vodu staviti geršlo i kuhati uz povremeno dodavanje vode dok ne bude skoro kašasto. Povremeno miješati da vam ne zagori. Kuhati na srednjoj temperaturi.
U međuvremenu ohlađeno pile očistiti od kostiju i meso dodati u geršlo i sve zajedno prokuhati da se sjedini i bude gusto.
Ostaviti i potpuno ohladiti.
Kada želite podgrijati, u posudu staviti komad maslaca da se istopi, dodati koliko želite geršla, posolite po ukusu i sve zajedno zagrijte. Ostatak držite u frižideru, a po potrebi možete i zalediti.
Primjedbe
Objavi komentar