TORTA OD JABUKA! 🍎🍏
Ova torta je nešto jako, jako fino. Kremasta, sočna, jednostavna i jako ukusna. Treba li još neki razlog da probate? 😁
Sastojci za biskvit:
✔️ 5 jaja
✔️ 5 kašika šećera
✔️5 kašika brašna
✔️ 1 mala kašičica praška za pecivo
✔️ 1 kašika ulja
Nadjev:
✔️ 1 kg očišćenih i izrezanih
jabuka na komade
✔️ 1 l vode
✔️ 300 gr šećera (ovisno od
kiselosti jabuka)
Puding od jabuka:
✔️ Ostatak vode od kuhanja
jabuka i vode do 1 l
✔️ 3 vrećice pudinga od vanilije
Dekoracija:
✔️ 500 ml slatkog vrhnja
✔️ 2-3 jabuke
✔️ Mljeveni orasi
U posudi miksati 5 bjelanjaka dok ne očvrsnu. U drugoj posudi miksati žumanjke sa šećerom da postanu pjenasti. Dodati kašiku ulja i kratko izraditi. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i dodati u izmiksane žumanjke, pa sjediniti pjenjačom. Dodati bjelanjke i sve lagano izmiješati. Sipati smjesu u papirom obložen kalup 26 cm i peći na 180° oko 30 minuta.
Za nadjev, kilogram izrezanih jabuka staviti u lonac, preliti sa 1 l vode, dodati šećer i kuhati dok skroz ne omekšaju. Procijediti ih i sačuvati sok od kuhanja. Jabuke ostaviti da se ohlade pa ih onda izmiksati štapnim mikserom. Premazati biskvit izmiksanim jabukama.
Za puding u mjericu sipati sok od kuhanih jabuka i doliti vode toliko da sveukupno bude 1 litar. 3 pudinga od vanilije izmiješati sa malo tog soka, a ostatak zakuhati i skuhati puding. Vruć preliti preko plasiranih jabuka i ostaviti da se potpuno ohladi.
2 do 3 jabuke očistiti, isjeći na četvrtine a zatim na tanje listove i redati ih na pek papir.
Sušiti ih u rerni zagrijanoj na 150° 15-20 minuta (pazite da vam ne izgore). Bit će na kraju mekane i savitljive.
Ohlađenu tortu nožem odvojiti od obruča, skinuti ga, pa cijelu tortu premazati izmiksanim slatkim vrhnjem.
Odozgo uz rub torte poredati osušene kriške jabuka, a sredinu posuti mljevenim orasima.
Ostaviti u frižider najbolje preko noći i sutradan poslužiti (najbolja je tako, a ako vam se žuri dovoljno je da odstoji i par sati). Za to vrijeme pasirane jabuke puste sok i lijepo natope biskvit. 😊
Primjedbe
Objavi komentar