TORTA OD JABUKA! đđ
Ova torta je neĆĄto jako, jako fino. Kremasta, soÄna, jednostavna i jako ukusna. Treba li joĆĄ neki razlog da probate? đ
Sastojci za biskvit:
✔️ 5 jaja
✔️ 5 kaĆĄika ĆĄeÄera
✔️5 kaĆĄika braĆĄna
✔️ 1 mala kaĆĄiÄica praĆĄka za pecivo
✔️ 1 kaĆĄika ulja
Nadjev:
✔️ 1 kg oÄiĆĄÄenih i izrezanih
jabuka na komade
✔️ 1 l vode
✔️ 300 gr ĆĄeÄera (ovisno od
kiselosti jabuka)
Puding od jabuka:
✔️ Ostatak vode od kuhanja
jabuka i vode do 1 l
✔️ 3 vreÄice pudinga od vanilije
Dekoracija:
✔️ 500 ml slatkog vrhnja
✔️ 2-3 jabuke
✔️ Mljeveni orasi
U posudi miksati 5 bjelanjaka dok ne oÄvrsnu. U drugoj posudi miksati ĆŸumanjke sa ĆĄeÄerom da postanu pjenasti. Dodati kaĆĄiku ulja i kratko izraditi. BraĆĄno pomijeĆĄati sa praĆĄkom za pecivo i dodati u izmiksane ĆŸumanjke, pa sjediniti pjenjaÄom. Dodati bjelanjke i sve lagano izmijeĆĄati. Sipati smjesu u papirom obloĆŸen kalup 26 cm i peÄi na 180° oko 30 minuta.
Za nadjev, kilogram izrezanih jabuka staviti u lonac, preliti sa 1 l vode, dodati ĆĄeÄer i kuhati dok skroz ne omekĆĄaju. Procijediti ih i saÄuvati sok od kuhanja. Jabuke ostaviti da se ohlade pa ih onda izmiksati ĆĄtapnim mikserom. Premazati biskvit izmiksanim jabukama.
Za puding u mjericu sipati sok od kuhanih jabuka i doliti vode toliko da sveukupno bude 1 litar. 3 pudinga od vanilije izmijeĆĄati sa malo tog soka, a ostatak zakuhati i skuhati puding. VruÄ preliti preko plasiranih jabuka i ostaviti da se potpuno ohladi.
2 do 3 jabuke oÄistiti, isjeÄi na Äetvrtine a zatim na tanje listove i redati ih na pek papir.
SuĆĄiti ih u rerni zagrijanoj na 150° 15-20 minuta (pazite da vam ne izgore). Bit Äe na kraju mekane i savitljive.
OhlaÄenu tortu noĆŸem odvojiti od obruÄa, skinuti ga, pa cijelu tortu premazati izmiksanim slatkim vrhnjem.
Odozgo uz rub torte poredati osuĆĄene kriĆĄke jabuka, a sredinu posuti mljevenim orasima.
Ostaviti u friĆŸider najbolje preko noÄi i sutradan posluĆŸiti (najbolja je tako, a ako vam se ĆŸuri dovoljno je da odstoji i par sati). Za to vrijeme pasirane jabuke puste sok i lijepo natope biskvit. đ
Primjedbe
Objavi komentar