TORTA OD JABUKA! 🍎🍏

Ova torta je neơto jako, jako fino. Kremasta, sočna, jednostavna i jako ukusna. Treba li joơ neki razlog da probate? 😁



Sastojci za biskvit:

✔️ 5 jaja

✔️ 5 kaĆĄika ĆĄećera

✔️5 kaĆĄika braĆĄna

✔️ 1 mala kaĆĄičica praĆĄka za              pecivo

✔️ 1 kaĆĄika ulja


Nadjev:

✔️ 1 kg očiơćenih i izrezanih 

      jabuka na komade

✔️ 1 l vode

✔️ 300 gr ĆĄećera (ovisno od 

      kiselosti jabuka)


Puding od jabuka:

✔️ Ostatak vode od kuhanja

      jabuka i vode do 1 l

✔️ 3 vrećice pudinga od vanilije


Dekoracija:

✔️ 500 ml slatkog vrhnja

✔️ 2-3 jabuke

✔️ Mljeveni orasi


U posudi miksati 5 bjelanjaka dok ne očvrsnu. U drugoj posudi miksati ĆŸumanjke sa ĆĄećerom da postanu pjenasti. Dodati kaĆĄiku ulja i kratko izraditi. BraĆĄno pomijeĆĄati sa praĆĄkom za pecivo i dodati u izmiksane ĆŸumanjke, pa sjediniti pjenjačom. Dodati bjelanjke i sve lagano izmijeĆĄati. Sipati smjesu u papirom obloĆŸen kalup 26 cm i peći na 180° oko 30 minuta.

Za nadjev, kilogram izrezanih jabuka staviti u lonac, preliti sa 1 l vode, dodati ĆĄećer i kuhati dok skroz ne omekĆĄaju. Procijediti ih i sačuvati sok od kuhanja. Jabuke ostaviti da se ohlade pa ih onda izmiksati ĆĄtapnim mikserom. Premazati biskvit izmiksanim jabukama. 


Za puding u mjericu sipati sok od kuhanih jabuka i doliti vode toliko da sveukupno bude 1 litar. 3 pudinga od vanilije izmijeơati sa malo tog soka, a ostatak zakuhati i skuhati puding. Vruć preliti preko plasiranih jabuka i ostaviti da se potpuno ohladi.


2 do 3 jabuke očistiti, isjeći na četvrtine a zatim na tanje listove i redati ih na pek papir.

SuĆĄiti ih u rerni zagrijanoj na 150° 15-20 minuta (pazite da vam ne izgore). Bit će na kraju mekane i savitljive. 



Ohlađenu tortu noĆŸem odvojiti od obruča, skinuti ga, pa cijelu tortu premazati izmiksanim slatkim vrhnjem. 

Odozgo uz rub torte poredati osuĆĄene kriĆĄke jabuka, a sredinu posuti mljevenim orasima.

Ostaviti u friĆŸider najbolje preko noći i sutradan posluĆŸiti (najbolja je tako, a ako vam se ĆŸuri dovoljno je da odstoji i par sati). Za to vrijeme pasirane jabuke puste sok i lijepo natope biskvit. 😊



UĆŸivajte i vi u ovoj savrĆĄenoj jesenjoj deliciji.đŸŽđŸđŸ‘đŸ»đŸ˜đŸ„°




Primjedbe

Popularni postovi