INTEGRALNA MASLENICA SA HELJDINIM BRAŠNOM

Divna, ukusna i zdrava maslenica! 
Uz šolju jogurta ili mlijeka savršen ručak!



📍Sastojci za jufke:

✔️4 čaše bijelog brašna
✔️2 čaše heljdinog brašna
✔️1 čaša crnog pšeničnog brašna
✔️ 1 kašičica soli
✔️3 kašike ulja
✔️Mlaka voda (količina po potrebi)

📍Za premaz jufki:

✔️150 gr otopljenog maslaca
✔️1 dcl ulja

📍Nadjev ili preljev:

✔️250 ml vrhnja za kuhanje
✔️3 jaja
✔️2 kašike milerama
✔️2 kašike pšeničnog griza
✔️So

📍Zaliti pitu sa:

✔️1 dcl mlijeka
✔️3 kašike ulja
✔️Malo soli

✔️Sjemenke susama i lana

Od navedenih sastojaka za tijesto, uz dodavanje tople vode zamijesiti srednje mekano, neljepljivo tijesto, dobro izraditi rukama i podijeliti na 4 loptice (jufke).

Pokriti streč folijom i ostaviti da odmaraju oko sat vremena.

Za to vrijeme, u posudi izmutiti jaja pjenjačom, dodati, vrhnje, griz, so i mileram. Sve sjediniti i ostaviti sa strane. Maslac otopiti i u njega dodati ulje.

Razviti prvu jufku na pobrašnjenom stolu, koliko može, jer treba imati u vidu da se ove integralne jufke ne mogu razviti skroz tanko kao od bijelog brašna. Počet će pucati. Zatim poprskajte otopljenim maslacem i uljem, pa pospite nadjevom. Složite kao pismo, ali ne zaboravite da kada slažete kao pismo sve suhe dijelove pokapate masnoćom i nadjevom. Stavite na neku tacnu i razvijajte drugu jufku. Pomastite, stavite nadjev, pa u sredinu stavite prethodno složenu jufku. Tako "pakujete" jednu u drugu. 
Kada završite četvrtu jufku, pleh dublji i veći namažite otopljenim maslacem, maslenicu okrenite naopako, da spojevi budu dole. Preliti ostatkom nadjeva i posuti sjemenkama susama i lana.


Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 30 minuta (ili malo duže ovisno od rerne) da lijepo porumeni.
Prokuhati mlijeko sa uljem i soli, pa ispečenu maslenicu zaliti i vratiti u rernu još 5 minuta.


Ispečenu poklopiti nekom tepsijom ili suhom krpom da odstoji 10-tak minuta, zatim izrezati i poslužiti!



Dobar tek! 🍽️🥛



Primjedbe

Popularni postovi