PREVRNUTI KOLAČ SA JABUKAMA I KARAMELOM
Divan, sočan kolač sa jabukama, a karamel mu daje posebnu notu u koju ćete se zaljubiti. 😍🥰
Karamel pripremiti ranije prema ovom receptu.
Sastojci:
- 7 jabuka
- komadić maslaca
- 4 kašike šećera
- cimet (količina po ukusu)
Biskvit:
- 5 jaja
- 6 kašika šećera
- 1 šoljica ulja (šoljica za crnu kafu)
- 1 šoljica mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- ribana korica limuna ili narandže
- 8 kašika brašna
Za dekoraciju:
- 2 šlag kreme od čokolade (može i slatko vrhnje)
- karamel preliv
Jabuke oguliti i izrezati na komade. Poredati u tepsiju obloženu papirom, pa posuti šećerom, cimetom, izrendati preko komadić maslaca i staviti peći na 200° 35 minuta.
Pripremiti biskvit: bjelanjke uz dodatak šećera umutiti u čvrst snijeg. Dodavati žumanjke jedno po jedno miksajući. Potom dodati ulje, mlijeko, koricu limuna i na kraju brašno prosijano sa praškom za pecivo ali ne miksati, nego lagano žicom sjediniti.
Smjesu preliti preko pečenih jabuka i vratiti na pečenje oko 15 do 20 minuta.
Ispečen kolač ostaviti da se hladi 30 min. Potom ga okrenuti na tacnu da jabuke budu gore. Opet ostaviti 30 minuta.
Zatim pripremiti šlag kreme prema uputama na vrećici ili izmiksati slatko vrhnje i premazati kolač. Preliti karamelom možete odmah rezati i poslužiti.
Primjedbe
Objavi komentar