SOGAN-DOLMA

Naše tradicionalno bosansko jelo. Nisam ga napravila jako dugo, ali, nekim čudom,  danas sam se sjetila i ručak je bio za 10!
Ako niste probali, probajte! 😍



Potrebno je:
-5-6 glavica luka srednje veličine, a ako sz manje onda 8-10 komada

Nadjev:
-500 gr mljevenog mesa
-100 gr riže
-1 čajna kašika mljevene crvene paprike
-2 kašike vruće vode
-vegeta
-so
-biber
-2 sitno sjeckana režnja bijelog luka (po mom ukusu je to, a vi ne morate)

Hladna zaprška:
-2 kašike brašna
-1 kašika mljevene crvene paprike
-vegeta
-5-6 kašika vode

Priprema:
Luk očistiti, korijen blago izdubiti, a gornju stranu zarezati ravno. Staviti u vodu i kuhati 5-7 minuta od trenutka kad prokuha. Ne kuhati predugo, jer će pucati kada budete vadili prstenove. Zatim ga izvaditi i uroniti u hladnu vodu. Neka malo odstoji. Zatim od mjesta gdje je bio korjen potiskivati prema gore i vaditi prsten po prsten. Sredinu možete isjeckati u nadjev ili skuhati sa dolmicama.


Smjesu za nadjev dobro izmiješati i njome puniti prstenove luka. Ako vam neki prsten i pukne, ništa strašno, samo napunite i slijepite krajeve. Redati u šerpu.




 Tanjirom pokopiti sogan-dolmice, naliti vodu 2 prsta preko njih, pa kuhati na laganoj vatri oko 35 minuta, uz povremeno dolijevanje vode.
Smjesu za hladnu zapršku izmiješati bez grudvica i nakon isteka 35 minuta, izvaditi tanjir, preliti preko dolmica i kuhati još 10-tak minuta na laganoj temperaturi uz povremeno protresanje šerpe (ne miješati).  Posuti sitno sjeckanim ili suhim peršunom. Malo prohladiti i servirati uz kašiku milerama. Mi smo imali domaću pavlaku i bilo je savršeno.
Prijatno!!! 😊😉


Primjedbe

Popularni postovi